Vegetarisk gryta med vita bönor och paprika |
Huvudrätter (477) |
En god gryta i ungersk stil med goda kokta vita bönor, paprika, chili och vitlök. | |
4 portioner • 3 msk olivolja eller annan olja • 1 gul lök • 3 klyftor vitlök • ½ tsk salt • 3 msk tomatpuré • 3 tsk paprikapulver • 1 krm rosmarin • 1 krm timjan • 2 krm cayennepeppar (eller så starkt du vill) • 1 röd paprika • 1 gul paprika • 1 grön paprika • 400 gram krossade tomater • 3 dl vatten • 5 dl kokta vita bönor, stora eller små |
|
Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i en stor kastrull eller gryta med olivoljan. Fräs i 2-3 minuter. Tillsätt salt, tomatpuré, paprikapulver, rosmarin, timjan samt cayennepeppar och rör om. Fräs 2-3 minuter till. Rör då och då. Skölj paprikan och skär loss bitar samt skär i ca 2x2 cm bitar. Släng kärnorna och stjälken. Tillsätt paprikan och rör runt. Häll i krossade tomater och vatten. Rör runt. Låt grytan koka på svag värme i 20 minuter. Tillsätt kokta vita bönor (eller andra bönor), rör om och koka upp grytan. Smaka av med salt, paprikapulver samt ev. mer cayennepeppar, chilisås eller tabasco (om du gillar stark gryta). |
|
Servera gärna grytan i djupa tallrikar. Gott till är kokt basmatiris, råris, quinoa, matvete, potatis, pressad potatis eller pasta som tagliatelle. Kan serveras med gott bröd som rågsurdegsbröd och solrospesto. Gott till är även kokt jasminris, råris, matvete, pressad potatis, potatisstomp eller pasta. |
|
Ursprung: https://receptfavoriter.se/recept/vegetarisk-gryta-med-vita-boenor-och-paprika.html |