Slambys vegetariska receptsamling

Sydfransk gratäng med aubergine & zucchini

Huvudrätter (475)
Gott, värmande och mättande. Sydfransk gratäng med aubergine & zucchini är len och följsam i smaken. Ungefär som ett matminne från barndomen – du vet att det finns men du har ändå glömt bort det.
6-8 personer
• 2 små aubergine, 400 g
• olivolja
• 1 zucchini, 300 g
• 1 röd paprika
• 1 gul paprika
• 4 stora tomater
• salt & svartpeppar
• lite cayennepeppar
• 2 tsk torkad timjan

• 2 dl crème fraiche
• 1 dl mjölk
• 30 gram Chiafrön
• 1¾ dl vatten
• 3 dl riven ost, Gruyère eller lagrad Herrgård (ca 80 – 90 g)
• salt & svartpeppar
Häll chiafrön och 1¾ dl vatten i en skål. Rör om ordentligt. Ställ i kylskåpet i 15 minuter före användning.
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj aubergine, zucchini och tomat, skär dem i ganska små tärningar. Skölj, kärna ur paprikan och strimla ganska fint.
Fräs aubergine och paprika i olivolja i ca 10 minuter. I med zucchini, fräs i 5 minuter. Krydda med salt, peppar, cayenne & timjan. Lägg i tomaterna och låt det koka i ca 25 minuter.
Riv osten och blanda den med crème fraiche, mjölk & chiafröna.
Olja 2 ganska stora ugnsformar. Häll i grönsakerna och crème fraiche-blandningen, blanda lite lätt med grönsakerna. Kör i ugnen i 20 minuter tills gratängen stannat och fått fin färg.
Att göra en sydfransk gratäng är inte precis raketforskning. Skulle du ha lite purjo eller lök eller morötter liggande i kylskåpet, så kan man naturligtvis ta med det i gratängen. Huvudsaken är att det är ingredienser som du gillar – och att det blir gott, värmande och mättande.
Ursprung: https://vinmatalsace.wordpress.com/2017/02/23/sydfransk-gratang-med-aubergine-squash/