Sydfransk gratäng med aubergine & zucchini |
Huvudrätter (475) |
Gott, värmande och mättande. Sydfransk gratäng med aubergine & zucchini är len och följsam i smaken. Ungefär som ett matminne från barndomen – du vet att det finns men du har ändå glömt bort det. | |
6-8 personer • 2 små aubergine, 400 g • olivolja • 1 zucchini, 300 g • 1 röd paprika • 1 gul paprika • 4 stora tomater • salt & svartpeppar • lite cayennepeppar • 2 tsk torkad timjan • 2 dl crème fraiche • 1 dl mjölk • 30 gram Chiafrön • 1¾ dl vatten • 3 dl riven ost, Gruyère eller lagrad Herrgård (ca 80 – 90 g) • salt & svartpeppar |
|
Häll chiafrön och 1¾ dl vatten i en skål. Rör om ordentligt. Ställ i kylskåpet i 15 minuter före användning. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj aubergine, zucchini och tomat, skär dem i ganska små tärningar. Skölj, kärna ur paprikan och strimla ganska fint. Fräs aubergine och paprika i olivolja i ca 10 minuter. I med zucchini, fräs i 5 minuter. Krydda med salt, peppar, cayenne & timjan. Lägg i tomaterna och låt det koka i ca 25 minuter. Riv osten och blanda den med crème fraiche, mjölk & chiafröna. Olja 2 ganska stora ugnsformar. Häll i grönsakerna och crème fraiche-blandningen, blanda lite lätt med grönsakerna. Kör i ugnen i 20 minuter tills gratängen stannat och fått fin färg. |
|
Att göra en sydfransk gratäng är inte precis raketforskning. Skulle du ha lite purjo eller lök eller morötter liggande i kylskåpet, så kan man naturligtvis ta med det i gratängen. Huvudsaken är att det är ingredienser som du gillar – och att det blir gott, värmande och mättande. | |
Ursprung: https://vinmatalsace.wordpress.com/2017/02/23/sydfransk-gratang-med-aubergine-squash/ |