Auberginegratäng |
Huvudrätter (470) |
Mättande gratäng med tomat och aubergine. Och en fräsch kall sås till. Maten är klar! | |
4 portioner • 2 stora auberginer • 1 gul lök, hackad • 1 vitlöksklyfta, riven • 1 morot, riven • 1 msk olivolja • 2 msk tomatpuré • 500 g krossade tomater • 3 dl vatten • 1 dl torkade röda linser • 1 msk balsamvinäger • 2 tsk honung • 2 tsk torkad timjan • 1½ msk olivolja • 2 dl veganost, gärna vegan mozzarella Oreganosås • 2 dl Imat fraiche • 1 dl hackad färsk oregano • 1 liten vitlöksklyfta, riven |
|
1. Sätt ugnen på 250°. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor och lägg ut på en skärbräda. Salta och låt stå ca 10 min. 2. Fräs lök, vitlök och morot i olja och tomatpuré i en kastrull. Häll i krossade tomater, vatten, linser, balsamvinäger, honung, timjan och salt. Låt sjuda 15–20 min. 3. Fördela auberginen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan. Rosta högt upp i ugnen till fin färg, ca 10 min, (ev grilleffekt). 4. Varva aubergineskivorna med tomatsåsen i en passande gratängform och toppa med riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min. 5. Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med salt. |
|
Servera gratängen med såsen och gärna en grön sallad. | |
Ursprung: https://www.coop.se/recept/auberginegratang |