Slambys vegetariska receptsamling

Auberginegratäng

Huvudrätter (470)
Mättande gratäng med tomat och aubergine. Och en fräsch kall sås till. Maten är klar!
4 portioner
• 2 stora auberginer
• 1 gul lök, hackad
• 1 vitlöksklyfta, riven
• 1 morot, riven
• 1 msk olivolja
• 2 msk tomatpuré
• 500 g krossade tomater
• 3 dl vatten
• 1 dl torkade röda linser
• 1 msk balsamvinäger
• 2 tsk honung
• 2 tsk torkad timjan
• 1½ msk olivolja
• 2 dl veganost, gärna vegan mozzarella

Oreganosås
• 2 dl Imat fraiche
• 1 dl hackad färsk oregano
• 1 liten vitlöksklyfta, riven
1. Sätt ugnen på 250°. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor och lägg ut på en skärbräda. Salta och låt stå ca 10 min.
2. Fräs lök, vitlök och morot i olja och tomatpuré i en kastrull. Häll i krossade tomater, vatten, linser, balsamvinäger, honung, timjan och salt. Låt sjuda 15–20 min.
3. Fördela auberginen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan. Rosta högt upp i ugnen till fin färg, ca 10 min, (ev grilleffekt).
4. Varva aubergineskivorna med tomatsåsen i en passande gratängform och toppa med riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min.
5. Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med salt.
Servera gratängen med såsen och gärna en grön sallad.
Ursprung: https://www.coop.se/recept/auberginegratang