Slambys vegetariska receptsamling

Indisk Mung Dahl

Huvudrätter (469)
Dhal är en klassisk indisk linsgryta, som fungerar lika bra med bönor. Det här receptet innehåller torkade mungbönor som behöver blötläggas 8-12 timmar innan de tillagas. Förkoka dem 30 minuter.
4 portioner
• 3 st gul lök
• 3 klyftor vitlök
• ½ st färsk ingefära, ca: 4 cm
• 2 msk olivolja
• 3 tsk spiskummin
• 2 tsk gurkmeja
• 2 tsk kanel
• 2½ dl grönsaksbuljong
• 3 dl kokosmjölk
• 4 dl mungbönor, torkade (blötläggs och förkokas)
• ½ tsk salt
• 200 gram spenat
• 4 port ris
• naanbröd
Hacka lök och vitlök. Riv ingefäran grovt.
Fräs lök, vitlök och ingefära i olivolja i en gryta några minuter. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare några minuter.
Häll i grönsaksbuljong och kokosmjölk. Rör ner bönorna i grytan. Smaka av med salt. Koka på svag värme under lock ca 20 minuter.
Vänd sedan ner spenaten.
Serveras med ris och/eller naanbröd.
Ursprung: från boken “Bättre hälsa med bönor: enkla recept för en medveten diet”