Vegansk gryta med kikärtor, linser och grönsaker |
Huvudrätter (467) |
Denna gryta har lite av en texmex-ton då den smaksätts med malen koriander och spiskummin. Linserna och potatisen gör den både mättande, matig och god. Eftersom potatisen redan är i grytan behövs egentligen inga särskilda tillbehör. Dock är jag helt såld både på jasminris som tillbehör samt dessa saltrostade frön som passar till det mesta och som adderar knaprighet och ytterligare en textur. | |
För: 8-10 personer • 2 stora gula lökar • 4 stora vitlöksklyftor • 4 morötter • 4 stjälkar blekselleri • 600g fast potatis • 2 paket krossade tomater (á 500g) • 5+2 dl vatten • 1 msk malen spiskummin • 1 msk malen koriander • 1 msk chipotlepasta • salt, peppar • 2 msk vitvinsvinäger • 4 dl gröna torkade linser • 1 paket/burkar kikärtor (á 400g) |
|
Hacka löken och stek den på låg värme i smör tills den mjuknat. Finhacka vitlöken och ha ner den på slutet. Ös över löken i grytan. Skiva morot och selleri. Skala och tärna potatisen. Ha ner allt i grytan. Slå på krossade tomater och skölj ur förpackningarna med vatten. Rör i alla kryddor och vitvinsvinäger. Låt allt koka upp och låt det sedan puttra under lock i en timme. Ha ner linserna och låt puttra ytterligare en timme under lock. Ha ner kikärtorna innan servering. Kontrollera om mer kryddor behövs. |
|
Servera gärna med kokt ris, jalapeños och rustikt bröd. | |
Ursprung: https://www.landleyskok.se/recept/vegetarisk-gryta-med-linser-kikartor-och-gronsaker |