Slambys vegetariska receptsamling

Gnocchi

Tillbehör (462)
Att kunna göra egen gnocchi är ett fantastiskt sätt att göra otroligt god mat av väldigt få och enkla råvaror. Det känns direkt lyxigare än dess beståndsdelar – kokt potatis och vetemjöl, och det är perfekt mat att göra på rester. Om du har kokt potatis över från gårdagen så behöver du bara mosa och blanda den med vetemjöl och lite salt tills du får en smidig deg, skära dem i bitar och sedan koka och steka. Du kan till och med hoppa över stekandet om du har bråttom. Gott blir det ändå!
4 portioner
• 1 kg mjölig potatis
• ca 3 dl vetemjöl
• salt
• olivolja att steka i
1. Börja med att skala och koka potatisen tills den är mjuk.
2. Pressa eller mosa potatisen i en bunke och tillsätt mjöl och salt.
3. Mängden mjöl kan variera utifrån hur fuktig potatisen är, men ha först i 2 dl och rör om. Tillsätt därefter 1/2 dl i taget tills degen känns fin och smidig utan att vara kladdig.
4. Mjöla en arbetsyta och forma ca 1-1,5 cm tjocka remmar av smeten. Skär av ca 1,5 cm långa bitar med en kniv och rulla runt i lite mjöl. Om du vill kan du göra ett lätt mönster i dem med en gaffel, för att ge dem det klassiska räfflade gnocchimönstret.
5. Lägg gnocchin på en mjölad plåt medan du gör klart resten. Enklast är om du gör ca 3 dl långa degremmar i taget, skär i bitar och sedan gör en till, istället för att arbeta med hela degen på en gång.
6. Koka upp en kastrull med rikligt med saltat vatten. Lägg ner de färdigskurna pastabollarna i vattnet och låt koka 1-2 minuter. När de flyter upp till ytan är de klara.
7. Fiska upp dem och lägg på ett fat. Lägg inte i för många på en gång, så vattnets temperatur sjunker för mycket eller de inte kan röra sig fritt i vattnet.
8. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek de kokta gnocchina (gnocchisarna? gnocchierna?) på medelvärme i rikligt med olivolja samt lite extra salt och peppar tills de får lite färg. Nu är de klara!
9. Du kan använda dem precis som vilken annan pasta som helst, i tomatsås, i gratänger, eller helt enkelt bara smaksätta oljan du steker dem i med lite rosmarin och servera dem rakt upp och ner med ett glas gott rödvin.
Servera gärna med en god svampsås.
Ursprung: http://www.javligtgott.se/hemmagjord-gnocchi-med-svampsas/#lightbox/0/