Vegansk skärgårdssill på aubergine |
Smårätter (427) |
ca 6-8 personer • 1 stor aubergine • 1 rödlök Lagen: • 2½ dl vatten • 1 dl ättiksprit (12 %) • 1½ dl socker • 5 grovt krossade kryddpepparkorn • 2 lagerblad • 5 kryddnejlikor Såsen: · ½ rödlök · ½ dl vegansk crème fraiche · 1½ dl ägg-, laktos- och mjölkproteinfri majonnäs · 1 ask färsk dill (à 20 g) · 2 msk tångcaviar (vegansk) · ½ citron · salt och peppar Till servering • Gräslök |
|
Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att bäskan drar ur. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de blir mjuka. Akta så de inte kokar för mycket och ramlar sönder. Du vill bara att de precis ska börja mjukna. Lägg åt sidan. För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen. Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna. Hacka eller skiva löken fint och blanda löken och auberginen i en stor skål och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten. Dagen då det ska ätas: Skala och hacka löken och rör ihop med crème fraiche och majonnäs. Hacka dillen och blanda ner den och kaviaren i såsen. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Låt Vegansillen rinna av och vänd ner i såsen. Låt stå i kylskåp en timme innan servering. |
|
Ät med färskpotatis och gräslök! | |
|