Harissa |
Tillbehör (424) |
Harissa är en tunisisk chilipasta, som man träffar på i hela Nordafrika. Den används som smaksättning eller serveras separat, så att gästen själv kan bestämma kryddstyrkan. | |
För 4 personer • 75 g chilipeppar torkad, hel och röd • 2 tsk korianderfrön • 2 tsk Spiskumminfrön • 3 vitlöksklyftor • ½ tsk svartpeppar grovmald • ½ tsk salt • ½ dl olivolja |
|
1. Blötlägg chilipepparn i kallt vatten några timmar. 2. Stöt koriander och kumminfrön i mortel. 3. Kör avrunna hela chilifrukter med kärnor tillsammans med skalade vitlöksklyftor, koriander, spiskummin, peppar och salt tills det är grovhackat i mixer eller kryddkvarn. 4. Häll i oljan och kör ytterligare 20-30 sekunder. Häll upp pastan i en liten glasburk, droppa på lite olja och skruva på locket. |
|
Harissa blir mycket het eftersom kärnor och mellanväggar från chilifrukten tas med. Harissa finns att köpa färdig i välsorterade livsmedelsaffärer eller saluhallar, på burk eller i tub, det senare är att föredra. | |
Ursprung: http://alltommat.se/recept/harissa-2/ |