Slambys vegetariska receptsamling

Harissa

Tillbehör (424)
Harissa är en tunisisk chilipasta, som man träffar på i hela Nordafrika. Den används som smaksättning eller serveras separat, så att gästen själv kan bestämma kryddstyrkan.
För 4 personer
• 75 g chilipeppar torkad, hel och röd
• 2 tsk korianderfrön
• 2 tsk Spiskumminfrön
• 3 vitlöksklyftor
• ½ tsk svartpeppar grovmald
• ½ tsk salt
• ½ dl olivolja
1. Blötlägg chilipepparn i kallt vatten några timmar.
2. Stöt koriander och kumminfrön i mortel.
3. Kör avrunna hela chilifrukter med kärnor tillsammans med skalade vitlöksklyftor, koriander, spiskummin, peppar och salt tills det är grovhackat i mixer eller kryddkvarn.
4. Häll i oljan och kör ytterligare 20-30 sekunder. Häll upp pastan i en liten glasburk, droppa på lite olja och skruva på locket.
Harissa blir mycket het eftersom kärnor och mellanväggar från chilifrukten tas med. Harissa finns att köpa färdig i välsorterade livsmedelsaffärer eller saluhallar, på burk eller i tub, det senare är att föredra.
Ursprung: http://alltommat.se/recept/harissa-2/