Slambys vegetariska receptsamling

Lins- och bönchilli

Huvudrätter (421)
De svarta/gröna linserna gör sig bra i chilin eftersom de behåller formen utan att bli mosiga. Komplettera med både kidney- och vita bönor.
Räcker till 3 middagar för 4 personer
• 4 gula lökar
• 5 vitlöksklyftor
• 3 gula paprikor
• ½ dl paprikapulver
• 1½ msk spiskummin
• 1 dl tomatpuré
• 3 förp krossade tomater (à ca 400 g)
• 5 dl vatten
• 2 grönsaksbuljongtärningar
• 5 dl svarta eller gröna linser
• 1 dl japansk soja
• 4 lagerblad
• ½-1 msk sambal oelek
• 1 förp kokta kidneybönor (380 g)
• 1 förp kokta stora vita bönor (380 g)
• 250 g frysta majskorn
• salt, peppar, olivolja
• koriander, jalapenos, lime, tortillachips och matyoghurt till servering
Skala, dela och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
Fräs lök och vitlök i 1½ dl olja i en stekpanna ca 5 minuter utan att det tar färg.
Tillsätt paprika, paprikapulver, spiskummin och tomatpuré, låt fräsa ytterligare ett par minuter.
Häll fräset i en stor kastrull. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning, linser, soja, lagerblad och sambal oelek. Låt koka med lock på medelvärme ca 15 minuter, tills linserna är mjuka men inte kokat sönder. Rör om då och då.
Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
Tillsätt bönor och majs i chilin. Låt koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och ev mer sambal oelek.
Servera med koriander, jalapenos, limeklyftor, tortillachips och gärna en klick matyoghurt.
Ursprung: Buffé 1-2018