Broccolirisotto med citron |
Huvudrätter (419) |
Krämigt grön risotto passar såväl vardag som helg. Denna får smak av broccoli, vitt vin, vitlök, finriven parmesan och citronskal. Toppa med stjälkarna från broccolin. | |
Portioner: 2 • 250 g broccoli • 7 dl vatten • 1 grönsaksbuljongtärning • 1 riven vitlöksklyfta • 3 msk olivolja • 2 dl arborioris • 1 dl torrt, vitt vin • 1 dl finriven parmesanost • 1 tsk finrivet citronskal • ½ tsk salt • 1 krm svartpeppar |
|
Skär bort stjälken från broccolin och skiva tunt. Riv resten av broccolin fint på ett rivjärn. Koka upp en kastrull med vattnet och grönsaksbuljongtärningen. Fräs vitlöken i 2 msk av oljan (för 2 port). Tillsätt riset och låt fräsa ytterligare några minuter. Häll på vinet och låt allt vin koka in. Tillsätt buljongen lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd, 20–25 minuter. Rör ner den rivna broccolin och låt sjuda ytterligare några minuter. Ta från värmen och rör ner parmesan och citronskal. Krydda med salt och peppar. Stek broccolistjälkarna i resten av oljan på hög värme några minuter. Smaka av med salt och peppar. |
|
Toppa riset med stjälkarna. | |
Ursprung: Buffé nr 2, 2018 |