Medelhavsgratäng med havre |
Huvudrätter (417) |
Sydligare breddgrader möter svensk havre i den här färgglada gratängen. | |
4 portioner • 1 zucchini • 1 aubergine • 1 röd paprika, finhackad • 1 gul lök, finhackad • 2 vitlöksklyftor, rivna • 1 dl svarta oliver, finhackade • ½ dl kapris • 1 dl soltorkade tomater, i mindre bitar • 2 dl havregryn • 4 dl vatten • 2 burkar krossade tomater à 400 ml • 150 g färskost • ½ kruka basilika. • salt och svartpeppar Topping • 1 citron, skivad • 1 dl svarta oliver • 2 msk kapris • några färska basilikablad |
|
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva zucchini och aubergine tunt på längden. Grilla skivorna i en grillpanna eller stek i en stekpanna. Lägg åt sidan. Fräs paprika, lök, oliver, kapris och soltorkade tomater i lite olja. Det ska bli mjukt. Rör ner havregryn och vatten. Låt allt koka ihop till en gröt i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Ta kastrullen från sidan och låt allt svalna något. Lägg en klick av gröten på varje zucchini- och aubergineskiva. Rulla ihop och lägg ner i en gratängform med skarven nedåt. Häll över de krossade tomaterna. Mixa ihop färskosten och basilika med en stavmixer. Bred ut över gratängen och gratinera allt i 40 minuter. Strö toppingen över gratängen och servera. |
|
Ursprung: Vego nr. 5 2016 |