Slambys vegetariska receptsamling

Medelhavsgratäng med havre

Huvudrätter (417)
Sydligare breddgrader möter svensk havre i den här färgglada gratängen.
4 portioner
• 1 zucchini
• 1 aubergine
• 1 röd paprika, finhackad
• 1 gul lök, finhackad
• 2 vitlöksklyftor, rivna
• 1 dl svarta oliver, finhackade
• ½ dl kapris
• 1 dl soltorkade tomater, i mindre bitar
• 2 dl havregryn
• 4 dl vatten
• 2 burkar krossade tomater à 400 ml
• 150 g färskost
• ½ kruka basilika.
• salt och svartpeppar
Topping
• 1 citron, skivad
• 1 dl svarta oliver
• 2 msk kapris
• några färska basilikablad
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva zucchini och aubergine tunt på längden. Grilla skivorna i en grillpanna eller stek i en stekpanna. Lägg åt sidan.
Fräs paprika, lök, oliver, kapris och soltorkade tomater i lite olja. Det ska bli mjukt. Rör ner havregryn och vatten. Låt allt koka ihop till en gröt i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Ta kastrullen från sidan och låt allt svalna något.
Lägg en klick av gröten på varje zucchini- och aubergineskiva. Rulla ihop och lägg ner i en gratängform med skarven nedåt. Häll över de krossade tomaterna. Mixa ihop färskosten och basilika med en stavmixer. Bred ut över gratängen och gratinera allt i 40 minuter. Strö toppingen över gratängen och servera.
Ursprung: Vego nr. 5 2016