Slambys vegetariska receptsamling

Tom Kha Gai

Soppa (416)
Limeblad köps torkade och har en tydlig doft av citrus med ett utseende som påminner om stora lagerblad. De gör sig väldigt bra i grytor med asiatisk touch och en bas av kokosmjölk, men blir även strålande i drycker eller om du vågar dig på dem i en dessert. Du kan massera dem i handen något så att smakerna frigörs, alternativt strimla dem grovt.
4 portioner
• 2 msk riven färsk ingefära
• 3 limeblad
• 1 burk kokosmjölk à 400 ml
• 8 dl vatten
• 2 grönsaksbuljongtärningar
• 2 morötter, strimlade
• 300 g fast potatis, tärnad
• 4 salladslökar, skivade
• 1 röd paprika, hackad
• 200 g champinjoner, skurna i fjärdedelar
• 400 g fast tofu, tärnad

Till servering
• 1 färsk röd chili, fint skivad
• 1 kruka färsk koriander
• limeklyftor
Koka upp riven ingefära, limeblad, kokosmjölk, vatten och buljongtärningar i en kastrull.
Vänd ner morötter, potatis, salladslök och paprika. Låt sjuda under omrörning tills potatisen är mjuk. Vänd ner champinjoner och tofu.
Låt bli varmt.
Servera soppan tillsammans med färsk chili, koriander och lime.
Ursprung: Vego nr. 2 2017