Rostad brysselkål med apelsin- och mandelsmör |
Smårätter (412) |
Rostad brysselkål är en klar favorit på julbordet. Här ringlas ett fantastiskt gott brynt smör smaksatt med mandel och apelsin över kålen. Kålen kan göras i förväg, men vänd ner apelsinklyftorna först vid servering. | |
Portioner: 6 • 500 g brysselkål • 1 msk rapsolja • 1 tsk salt • 2 krm malen svartpeppar • 1 apelsin • 50 g smör • 1 dl hackad sötmandel |
|
Sätt ugnen på 225°C. Halvera brysselkålen och lägg i en ugnsform. Blanda runt med olja, salt och peppar. Sätt in i mitten av ugnen ca 10 minuter, rör om efter halva tiden. Skölj och skrubba apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet av halva apelsinen. Skala och skär ut hinnfria filéer av apelsinen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mandeln, låt bryna under omrörning några minuter, tills smöret tystnar. Tillsätt apelsinskal och klyftor. Ringla smöret över brysselkålen. |
|
Ursprung: Buffé nr 12, 2017. |