Slambys vegetariska receptsamling

Rostad brysselkål med apelsin- och mandelsmör

Smårätter (412)
Rostad brysselkål är en klar favorit på julbordet. Här ringlas ett fantastiskt gott brynt smör smaksatt med mandel och apelsin över kålen. Kålen kan göras i förväg, men vänd ner apelsinklyftorna först vid servering.
Portioner: 6
• 500 g brysselkål
• 1 msk rapsolja
• 1 tsk salt
• 2 krm malen svartpeppar
• 1 apelsin
• 50 g smör
• 1 dl hackad sötmandel
Sätt ugnen på 225°C.
Halvera brysselkålen och lägg i en ugnsform. Blanda runt med olja, salt och peppar. Sätt in i mitten av ugnen ca 10 minuter, rör om efter halva tiden.
Skölj och skrubba apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet av halva apelsinen. Skala och skär ut hinnfria filéer av apelsinen.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mandeln, låt bryna under omrörning några minuter, tills smöret tystnar. Tillsätt apelsinskal och klyftor.
Ringla smöret över brysselkålen.
Ursprung: Buffé nr 12, 2017.