Slambys vegetariska receptsamling

Tomatsoppa med basilikacrème

Soppa (41)
För 4 personer
• 1 stor gul lök
• smör eller margarin till stekning
• 4 färska tomater
• 1 burk krossade tomater
• 2 msk tomatpuré
• 1 grönsaksbuljongtärning
• 5 dl vatten
• salt & peppar
• 1 dl mellangrädde eller vispgrädde
Basilikacrème:
• 2½ dl crème fraiche
• 1 kruka färsk basilika
Skala och hacka löken. Fräs den i lite matfett.
Skär de färska tomaterna i små tärningar. Blanda lök, krossade tomater, färska tomater, tomatpuré, grönsaksbuljongtärningen och vatten i en rejäl kastrull. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Mixa allt med stavmixer eller i en matberedare. Späd med grädde för att få soppan krämig.
Finhacka rejält med färska basilikablad och blanda med crème fraiche. Klicka i soppan strax före servering eller servera bredvid.