Slambys vegetariska receptsamling

Böngryta provencale

Huvudrätter (409)
Bönor de luxe blandas med vin och toppas med tomater.
4 portioner
• 1 msk olivolja
• 150 g fintärnad rotselleri
• 500 g tärnad potatis
• 2 gula lökar i klyftor
• 2 pressade vitlöksklyftor
• 1½ dl vitt vin eller matlagningsvin
• 1½ dl vatten
• 2 grönsaksbuljongtärningar
• 1 msk hackad färsk timjan
• 2 dl crème fraiche
• ½ tsk salt
• 0.25 tsk kajennpeppar
• 800 g blandade bönor
• ½ liten citron
Topping:
• klyftade cocktailtomater
• plockade timjanblad
Hetta upp en gryta med olja. Stek rotselleri, potatis, lök och vitlök utan att de får färg i cirka 2 minuter. Slå på vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock i 20 minuter.

Tillsätt timjan, crème fraiche och smaka av med salt och kajennpeppar. Rör om och vänd försiktigt ner sköljda och avrunna bönor när grytan blivit riktigt varm. Smaka av med citronsaft och toppa grytan med tomater och lite timjan.
Mycket god gryta!
Provade att tillsätta 1 paket naturell tofu, med lyckat resultat.
Ursprung: Coop