Slambys vegetariska receptsamling

Rödbetssoppa med apelsin

Soppa (407)
4 portioner.
• 500 g råa rödbetor
• 2-3 potatisar
• 1 gul lök
• 2 apelsiner
• 1 msk smör eller margarin
• 5 dl vatten
• 2 grönsaksbuljongtärningar salt, svartpeppar
• (gräddfil eller crème fraiche)
1. Skala rödbetor, potatis och lök. Skär rödbetor och potatis i bitar, hacka löken. Pressa apelsinerna.
2. Hetta upp fettet i en gryta och fräs löken nästan mjuk. Lägg i rödbetor och potatis och tillsätt apelsinsaft, vatten och söndersmulade buljongtärningar. Koka upp och koka under lock tills rödbetorna är riktigt mjuka, 35-40 minuter.
3. Häll det mesta av spadet i en skål och spara det. Kör grönsakerna med resten av spadet i matberedare eller mixer till en slät puré. Blanda det med resten av spadet i grytan. Smaka av med salt och peppar och hetta upp soppan.
4. Garnera med strimlat apelsinskal och servera gärna med en klick gräddfil eller crème fraiche och bröd
Ursprung: MERSMAK 1/2003