Rostad rotselleri, rödbetskräm och tofu med örtpesto |
Huvudrätter (405) |
2 portioner • 1 stor rotselleri • 1 block tofu (ca 250 gram) • olja • salt och peppar • machésallad • sesamfrön Örtpesto • 4 dl färska, ohackade örter (vi använde citronmeliss, basilika och timjan • 1½ dl skalade, hackade mandlar (det går bra med solrosfrön med) • 1 msk citronsaft • 1 msk agave • 1 vitlöksklyfta • ½ dl rapsolja • 1 tsk salt • några nypor svartpeppar Rödbetskräm • 2 kokta rödbetor • saft från ½-1 citron • ½ dl olivolja • salt och peppar • 1 burk kokta kikärtor (400 gram) |
|
Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort skalet på rotsellerin och dela i två stycken 1,5 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt, olja, salta och ställ in i ugnen. Skär tofun i rektanglar och pressa under handduk för att få bort överflödigt vatten. Vänta med att steka tills resten är färdigt. Örtpeston: Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en hyfsat grov massa. Smaka av med ev. mer salt och peppar och ställ in i kylskåpet. Rödbetskrämen: Mixa kikärtor, rödbetor och citronsaft. Häll i olivolja, lite i taget och mixa ihop allt eftersom. Krämen ska inte vara för rinnig. Smaka av med salt och peppar när konsistensen känns bra. Stek nu tofun krispig i olja med lite salt! Låt svalna av en aning. Lägg upp en rotselleriskiva på varje tallrik och klicka på rödbetskrämen. Bred örtpesto på varje tofubit och lägg överst på rotsellerin. Dekorera med machésallad, mer rödbetskräm och sesamfrön. Bon appétit! |
|
Ursprung: http://www.vegokoll.se/recept/rostad-rotselleri-rodbetskram-och-tofu-med-ortpesto |