Slambys vegetariska receptsamling

Nässelhummus

Tillbehör (399)
När nässlorna är späda är det den perfekta tiden att plocka dem! Nässlor är fullproppade med järn och andra nyttigheter och är både närproducerade och gratis. Dessutom kan man använda dem till så mycket mer än klassikern nässelsoppa! Jag har tagit fram ett lite annorlunda nässel-recept i form av en härligt grön hummus med nässlor och tryffelolja (men man kan lika gärna använda vanlig matolja). Den är fullkomligt to-die-for och tog slut kort efter att den ställdes på matbordet hemma hos mig…
4 port
• 3 dl kokta eller 230 g avrunna, konserverade kikärtor ( = 1 förp ekologiska kikärtor)
• 50 g nässlor (bara späda blad och/eller skott, inga stjälkar)
• 1 msk tryffelolja (eller matolja/olivolja om man inte gillar tryffelsmak)
• 1 vitlöksklyfta
• 1½-2 tsk citronsaft
• ½ tsk salt
1. Plocka nässelbladen med handskar och ta bara de små, späda bladen och toppskotten. Rensa bladen från stjälkar och skölj dem i ett durkslag med kallt vatten.
2. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Tillsätt nässelbladen när vattnet kokar och rör om så att de inte flyter på ytan. Låt nässlorna sjuda i 3 minuter. Häll av vattnet, men spara det gärna och använd som växtnäring. Krama försiktigt ut vattnet ur nässlorna.
3. Mixa alla ingredienser i en matberedare, mixer eller med stavmixer.
Nässelhummusen kan man antingen äta med bröd eller servera som sås, dippa grönsaker i eller ha som pålägg på mackan till exempel.
Ursprung: http://www.hungryheart.se/2016/05/06/recept-pa-nassel-hummus-med-tryffelolja/