Slambys vegetariska receptsamling

Rostad majs- och sötpotatissoppa

Soppa (393)
Genom att först rosta majs, sötpotatis, lök och vitlök i ugnen får soppan en fylligare smak. Toppa majs- och sötpotatissoppan med knapriga frön, mer majs och färsk koriander. Just goda toppings med olika konsistens är något som alla släta soppor vinner på!
Portioner: 4
• 2 gula lökar
• 3 vitlöksklyftor
• 350 g sötpotatis
• 450 g frysta majskorn
• 1 tsk malen koriander
• 2 msk rapsolja
• 1 röd chili
• 1 kruka koriander
• 1 l vatten
• salt och svartpeppar
Till servering
• rostade pumpakärnor och sesamfrön
Sätt ugnen på 250°C.
Skala lök, vitlök och sötpotatis. Skär i grova bitar och lägg i en ugnssäker form tillsammans med majs och koriander. Ringla över oljan och blanda runt. Rosta i mitten av ugnen ca 25 minuter. Sätt på grill/övervärme och låt stå ytterligare ca 10 minuter, tills ingredienserna börjar få färg och potatisen mjuknar.
Ta ut formen och lägg ca 1 dl majs (för 4 port) åt sidan. Häll resterande grönsaker i en kastrull.
Dela, kärna ur och hacka chilin. Plocka korianderbladen och spara till garnering.
Lägg korianderstjälkarna i kastrullen med chilin och vattnet. Mixa slätt med stavmixer. Koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Till servering: Toppa soppan med majskorn, korianderblad, pumpakärnor och sesamfrön.
Ursprung: Buffé nr 2, 2017.