Slambys vegetariska receptsamling

Vegetarisk janssons frestelse

Smårätter (386)
• 8 ekologiska (medelstora) potatisar
• 1 gul, ekologisk lök
• 3 dl ekologisk grädde
• 1½ krm kryddpeppar
• 5 st nejlikor
• 1½ tsk salt
• 5 ekologiska champinjoner
• 1 krm kanel
• 2 krm salt
• 1 msk ekologiskt smör
• 1 msk ströbröd
1. Skala potatis och strimla dem i stavar, på riktigt Jansson-vis.
2. Skiva den gula löken.
3. Ställ en kastrull på spisen, häll i grädde, kryddpeppar, nejlikor och salt. Koka upp och låt dra i en sisådär 15-20 minuter.
4. Sila därefter bort nejlikorna (nu har de gett smak åt blandningen).
5. I med grädd-kryddmixen i kastrullen igen (nu alltså utan nejlikorna, de har gjort sitt) och lägg i den skivade löken. Koka upp. Låt dra på låg värme.
6. Skär champinjonerna i mindre bitar och släng ner dem i en stekpanna tillsammans med rikligt med smör. Krydda med kanel och salt. Fräs tills champinjonerna fått färg.
7. Fram med en ugnssäker form och lägg i potatisen, löken och champinjonerna om vartannat.
8. Häll på gräddblandningen och avsluta med ströbröd.
9. Grädda i ugnen på cirka 200 grader i en timme (och tills frestelsen ser riktigt frestande ut).
Ursprung: http://www.emmasvintage.se/recept-vegetarisk-janssons-frestelse/