Vegetarisk janssons frestelse |
Smårätter (386) |
• 8 ekologiska (medelstora) potatisar • 1 gul, ekologisk lök • 3 dl ekologisk grädde • 1½ krm kryddpeppar • 5 st nejlikor • 1½ tsk salt • 5 ekologiska champinjoner • 1 krm kanel • 2 krm salt • 1 msk ekologiskt smör • 1 msk ströbröd |
|
1. Skala potatis och strimla dem i stavar, på riktigt Jansson-vis. 2. Skiva den gula löken. 3. Ställ en kastrull på spisen, häll i grädde, kryddpeppar, nejlikor och salt. Koka upp och låt dra i en sisådär 15-20 minuter. 4. Sila därefter bort nejlikorna (nu har de gett smak åt blandningen). 5. I med grädd-kryddmixen i kastrullen igen (nu alltså utan nejlikorna, de har gjort sitt) och lägg i den skivade löken. Koka upp. Låt dra på låg värme. 6. Skär champinjonerna i mindre bitar och släng ner dem i en stekpanna tillsammans med rikligt med smör. Krydda med kanel och salt. Fräs tills champinjonerna fått färg. 7. Fram med en ugnssäker form och lägg i potatisen, löken och champinjonerna om vartannat. 8. Häll på gräddblandningen och avsluta med ströbröd. 9. Grädda i ugnen på cirka 200 grader i en timme (och tills frestelsen ser riktigt frestande ut). |
|
Ursprung: http://www.emmasvintage.se/recept-vegetarisk-janssons-frestelse/ |