Äppelsmulpaj |
Dessert (382) |
Portioner: 6 • ca 800 g äpplen • 1 tsk kanel • 2 tsk socker • 1 krm flingsalt • smör till formen Smul • 125 g kallt smör • 2 dl vetemjöl • 1 dl havregryn • 1 dl socker • 1½ tsk flingsalt |
|
1.Sätt ugnen på 225°C. 2.Smul: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt. 3.Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port). 4.Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg. |
|
Till servering: Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass. | |
Ursprung: Buffé nr 9, 2011 |