Slambys vegetariska receptsamling

Äppelsmulpaj

Dessert (382)
Portioner: 6
• ca 800 g äpplen
• 1 tsk kanel
• 2 tsk socker
• 1 krm flingsalt
• smör till formen

Smul
• 125 g kallt smör
• 2 dl vetemjöl
• 1 dl havregryn
• 1 dl socker
• 1½ tsk flingsalt
1.Sätt ugnen på 225°C.
2.Smul: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.
3.Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port).
4.Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.
Till servering: Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.
Ursprung: Buffé nr 9, 2011