Rödbetspuckar med basilika |
Smårätter (380) |
De flesta grönsaker och rotfrukter går att forma till matiga ”vego-puckar”, alltså platta biffar som du steker och bjuder med fräscha tillbehör – i salladsblad, kålblad eller bröd. Rödbetor är basen i de här läckert lilaröda puckarna, vilket ger en tydlig rödbetssmak. | |
Portioner: ca 20 biffar • 450 g rödbetor • ½ medelstor rödlök • 1 vitlöksklyfta • 2 dl havregryn • 2 msk chiafrön • 1 msk fryst hackad basilika • ca 2 msk rapsolja • 2 krm salt • ½ krm svartpeppar |
|
1. Blanda chiafrön och vatten och låt stå 10 minuter. 2. Skala och riv rödbetorna fint på rivjärn. Skala och riv lök och vitlök. 3. Blanda rödbetor, lök och vitlök. Tillsätt havregryn, chiafrön och basilika. Krydda med salt och peppar. Blanda smeten väl och låt vila minst 30 minuter. 4. Forma smeten till ca 20 små puckar med oljade händer. 5. Stek puckarna i omgångar i olja i en stekpanna 2–3 minuter per sida, tills de får fin färg. |
|
Servera gärna rödbetspuckarna i salladsblad, kålblad eller tortillabröd, gärna med Krämig kålsallad, Lime- och korianderslungad majs och Tahinidressing. | |
Ursprung: Buffé nr 1, 2016. |