Lins- och chiapuckar med svamp |
Smårätter (379) |
Chiafrön fungerar här som bindemedel i dessa matiga ”vego-puckar” baserade på kokta röda linser och champinjoner. Svampen tillsammans med vitlök, tahini, paprikapulver och sambal oelek blir en riktig smakbomb! Stek krispiga och bjud med fräscha tillbehör. | |
Portioner: ca 20 biffar • 2 kokta röda linser (à ca 380 g) • 2 msk chiafrön • ½ dl kallt vatten • 1 vitlöksklyfta • 125 g champinjoner • 1 msk rapsolja (+ extra till stekning av puckar) • 1 msk tahini (sesampasta) • 1 msk paprikapulver • 2 tsk sambal oelek • 1 msk majsstärkelse • 3/4 tsk salt • 2 krm svartpeppar |
|
1. Blanda chiafrön och vatten och låt stå 10 minuter. 2. Häll av, skölj och låt linserna rinna av. Skala och riv vitlöken. Ansa och riv champinjonerna grovt. 3. Stek svampen i olja i en stekpanna ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och låt fräsa ytterligare några minuter. 4. Rör ner linser, svampfräset, tahini, paprikapulver och sambal oelek i chiablandningen, krydda med salt och peppar. Låt smeten vila minst 15 minuter. 5. Forma smeten till ca 20 små puckar med oljade händer. 6. Stek puckarna i omgångar i olja i en stekpanna 3–4 minuter per sida, tills de får fin färg och krispig yta. |
|
Servera gärna lins- och chiapuckarna i salladsblad, kålblad eller tortillabröd, gärna med Krämig kålsallad, Lime- och korianderslungad majs och Tahinidressing. | |
Ursprung: Buffé nr 1, 2016. |