Slambys vegetariska receptsamling

Lins- och chiapuckar med svamp

Smårätter (379)
Chiafrön fungerar här som bindemedel i dessa matiga ”vego-puckar” baserade på kokta röda linser och champinjoner. Svampen tillsammans med vitlök, tahini, paprikapulver och sambal oelek blir en riktig smakbomb! Stek krispiga och bjud med fräscha tillbehör.
Portioner: ca 20 biffar
• 2 kokta röda linser (à ca 380 g)
• 2 msk chiafrön
• ½ dl kallt vatten
• 1 vitlöksklyfta
• 125 g champinjoner
• 1 msk rapsolja (+ extra till stekning av puckar)
• 1 msk tahini (sesampasta)
• 1 msk paprikapulver
• 2 tsk sambal oelek
• 1 msk majsstärkelse
• 3/4 tsk salt
• 2 krm svartpeppar
1. Blanda chiafrön och vatten och låt stå 10 minuter.
2. Häll av, skölj och låt linserna rinna av. Skala och riv vitlöken. Ansa och riv champinjonerna grovt.
3. Stek svampen i olja i en stekpanna ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och låt fräsa ytterligare några minuter.
4. Rör ner linser, svampfräset, tahini, paprikapulver och sambal oelek i chiablandningen, krydda med salt och peppar. Låt smeten vila minst 15 minuter.
5. Forma smeten till ca 20 små puckar med oljade händer.
6. Stek puckarna i omgångar i olja i en stekpanna 3–4 minuter per sida, tills de får fin färg och krispig yta.
Servera gärna lins- och chiapuckarna i salladsblad, kålblad eller tortillabröd, gärna med Krämig kålsallad, Lime- och korianderslungad majs och Tahinidressing.
Ursprung: Buffé nr 1, 2016.