Slambys vegetariska receptsamling

Sellericarpaccio med brynt örtsmör och svamp

Huvudrätter (378)
Utseendet säger inte allt. Rotsellerin är kanske inte grönsaksdiskens bombnedslag – men den har ett underbart inre. Massor med mjälla smaker och fiffiga användningsområden. En rot att njuta av.
Jag brukar köpa så små exemplar som möjligt. Helst inte större än en grabbig knytnäve. De stora blir lätt lite träiga och är ofta dessutom ihåliga. Ekologisk selleri smakar oftast mer än vanlig.
Det här är så gott så man baxnar.
För 4 portioner, 30 min + 2 tim i ugnen
• cirka 1 kg rotselleri (hel)
• olivolja
• flingsalt
• cirka 100 g valfri svamp
• 25 g smör + 2 msk till stekning
• 2 vitlöksklyftor, finhackade
• nymalen svartpeppar
• ½ citron
• ½ dl valfria färska örter, finhackade
• 1 dl gräddfil
• 2 msk finskuren gräslök
• ½ dl rostad lök
Tvätta sellerin och lägg på en plåt. Gnid in den med olja och flingsalt. Baka hel i ugnen i 175 grader i cirka två timmar, eller tills den är mjuk när du sticker in en vass kniv. Låt svalna tills den är ljummen. Så här långt kan du förbereda. Jag brukar lägga in den på kvällen och sedan låta den ligga kvar i ugnen över natten medan den svalnar.
Stek svampen i två matskedar smör och vitlök under tiden. Salta och peppra.
Skär bort skalet på sellerin och skiva tunt. Arrangera på tallrikar. Bryn 25 gram smör tills det börjar dofta nötigt, tillsätt citronsaft, rivet skal och örter. Mixa. Ringla örtsmöret över sellerin.
Klicka på lite gräddfil. Toppa med svamp, gräslök och rostad lök.
Ursprung: GP 2016-01-21