Slambys vegetariska receptsamling

Vitvinsbräserad rotselleri med morotsbearnaise

Huvudrätter (377)
Rotselleri är en gravt underskattad liten goding. Kokt i vitt vin med en morotsbearnaise smakar den helt ljuvligt. Väldigt trevlig vegetarisk rätt.
För 4 portioner, 40 minuter
• cirka 1 kg rotselleri
• 500 g morötter
• 3 dl grönsaksbuljong
• 2 dl vitt vin
• 7 kvistar färsk dragon
• ½ dl vitvinsvinäger
• 50 g smör
• salt
• nymalen svartpeppar
Skär bort skalet på rotsellerin och skär den sedan i skivor, cirka 1 1/2 centimeter tjocka.
Skala morötterna och skär i bitar.
Koka upp buljong och vitt vin. Lägg ned selleriskivorna, sänk värmen och sjud i cirka 10 minuter eller tills de mjuknat, men fortfarande håller ihop ordentligt.
Koka samtidigt morötterna mjuka i lättsaltat vatten.
Ta bort bladen från dragonkvistarna. Sjud stjälkarna i vinägern och låt en tredjedel koka bort.
Häll av vätskan från morötterna och mixa. Tillsätt vinägerreduktionen och de färska dragonbladen. Tillsätt smör och mixa lite till. Smaka av med salt och peppar.
Fördela selleriskivorna på assietter och klicka över såsen.
Garnera eventuellt med lite dragon.
Ursprung: GP 2016-01-21