Slambys vegetariska receptsamling

Grönkålsgratäng

Huvudrätter (376)
• ½ butternutpumpa, (ca 300 g)
• 1 gul lök
• 250 g grönkål
• 1 msk + 2 msk smör
• 3 msk vetemjöl
• 2 dl vispgrädde
• 3 dl mjölk
• 1½ tsk salt
• 2 krm svartpeppar, nymald
• 2 dl västerbottensost, eller cheddarost, riven
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i små bitar. Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en stekpanna. Tillsätt pumpan och fräs ca 3 min. Ställ åt sidan.
2. Ansa och strimla grönkålen. Fräs 2 msk smör och mjöl i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och rör till en slät sås. Koka upp och sjud under omrörning ca 4 min. Krydda med salt och peppar.
3. Blanda ner kålen i såsen tillsammans med pumpafräset. Låt sjuda ca 3 min tills grönkålen är mjuk. Rör ner hälften av osten.
4. Häll smeten i en smord ugnssäker form och strö över resterande ost. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min, tills gratängen fått fin färg.

Tillagning: 25 min + 20 min i ugnen
Ursprung: http://alltommat.se/recept/gronkalsgratang/