Grönkålsgratäng |
Huvudrätter (376) |
• ½ butternutpumpa, (ca 300 g) • 1 gul lök • 250 g grönkål • 1 msk + 2 msk smör • 3 msk vetemjöl • 2 dl vispgrädde • 3 dl mjölk • 1½ tsk salt • 2 krm svartpeppar, nymald • 2 dl västerbottensost, eller cheddarost, riven |
|
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i små bitar. Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en stekpanna. Tillsätt pumpan och fräs ca 3 min. Ställ åt sidan. 2. Ansa och strimla grönkålen. Fräs 2 msk smör och mjöl i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och rör till en slät sås. Koka upp och sjud under omrörning ca 4 min. Krydda med salt och peppar. 3. Blanda ner kålen i såsen tillsammans med pumpafräset. Låt sjuda ca 3 min tills grönkålen är mjuk. Rör ner hälften av osten. 4. Häll smeten i en smord ugnssäker form och strö över resterande ost. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min, tills gratängen fått fin färg. Tillagning: 25 min + 20 min i ugnen |
|
Ursprung: http://alltommat.se/recept/gronkalsgratang/ |