Slambys vegetariska receptsamling

Grönsakscurry med spiskummin

Gajar, Matar Aur Aloo Ki Bhaji
Huvudrätter (374)
En snabbgjord och kryddig grönsakscurry från Bengalen, lätt att variera efter hur många ni är runt bordet. Tillsammans med ris blir den en hel måltid.
4 personer
• 3 medelstora morötter
• 4 medelstora potatisar
• 2 medelstora gula lökar
• 1 salladslök eller knappt
• 1 dm purjolök
• 3 msk matolja
• 200-250 g gröna ärter, frysta
• 1½ tsk hel spiskummin
• 1-2 hela torkade röda chilifrukter
• 1 tsk salt eller efter smak
Skala och skär morötterna i encentimetersslantar. Skala potatisarna och skär dem i encentimeterstärningar. Skala lökarna och hacka dem grovt. Skär hela salladslöken i tunna skivor.
Värm oljan på medelvärme tills det sisslar när du släpper ned ett kryddkorn. Lägg i spiskummin, fräs 5 sekunder. Lägg i chilin och fräs ytterligare ett par sekunder. Lägg i den hackade löken och fräs under omrörning ca 5 minuter tills den är mjuk och genomskinlig.
Sänk värmen, lägg i ärterna och morötterna, rör om och låt frasa under lock 4-5 minuter. Sätt till potatisen och saltet. Fräs under omrörning ytterligare 3-4 minuter eller tills morötter och potatis är precis färdiga.
Strö över salladslöken, vänd ned den och låt den fräsa med några sekunder. Smaka av.
Servera som tillbehör eller som ensamrätt med naan eller chapati.
Ursprung: Indiska kokboken av Ove Pihl