Grönsakscurry med spiskumminGajar, Matar Aur Aloo Ki Bhaji |
Huvudrätter (374) |
En snabbgjord och kryddig grönsakscurry från Bengalen, lätt att variera efter hur många ni är runt bordet. Tillsammans med ris blir den en hel måltid. | |
4 personer • 3 medelstora morötter • 4 medelstora potatisar • 2 medelstora gula lökar • 1 salladslök eller knappt • 1 dm purjolök • 3 msk matolja • 200-250 g gröna ärter, frysta • 1½ tsk hel spiskummin • 1-2 hela torkade röda chilifrukter • 1 tsk salt eller efter smak |
|
Skala och skär morötterna i encentimetersslantar. Skala potatisarna och skär dem i encentimeterstärningar. Skala lökarna och hacka dem grovt. Skär hela salladslöken i tunna skivor. Värm oljan på medelvärme tills det sisslar när du släpper ned ett kryddkorn. Lägg i spiskummin, fräs 5 sekunder. Lägg i chilin och fräs ytterligare ett par sekunder. Lägg i den hackade löken och fräs under omrörning ca 5 minuter tills den är mjuk och genomskinlig. Sänk värmen, lägg i ärterna och morötterna, rör om och låt frasa under lock 4-5 minuter. Sätt till potatisen och saltet. Fräs under omrörning ytterligare 3-4 minuter eller tills morötter och potatis är precis färdiga. Strö över salladslöken, vänd ned den och låt den fräsa med några sekunder. Smaka av. |
|
Servera som tillbehör eller som ensamrätt med naan eller chapati. | |
Ursprung: Indiska kokboken av Ove Pihl |