Panircurry med gröna ärterMatar Paneer |
Huvudrätter (371) |
En klassisk nordindisk rätt, och den i särklass mest populära av rätterna med panir, den indiska färskosten. | |
4 personer • 150-200 g panir i tvåcentimeterstärningar • 300 g gröna ärter, frysta • 1½ dl matolja • 4 medelstora gula lökar, finhackade • 1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad • 2 msk finhackad färsk ingefära • 2 tsk mald koriander • 1 tsk gurkmeja • ½ tsk nymalen svartpeppar • 1 krm röd chilipeppar • 1 tsk paprikapulver • 5 tomater, skållade, skalade, hackade • 1 tsk salt eller efter smak • 2 tsk garam masala • färsk hackad koriander till garnering |
|
Torka av paniren med hushållspapper. Värm 3 msk olja till medelvärme i en stekpanna och fräs paniren ljust gyllenbrun. Vänd försiktigt så att den blir brynt på alla sidor. Ställ den åt sidan. Häll resten av oljan i en stekpanna och låt den bli varm men inte rykande het. Fräs löken guldbrun. Sätt till vitlök och ingefära och fräs ett par minuter. Sätt till koriander, gurkmeja, svartpeppar, chilipeppar och paprika och ett par msk vatten och rör om. Lägg sedan genast i tomaterna och låt allt koka ihop ca 10 minuter tills röran tjocknar och oljan flyter upp. Sätt till 5 dl vatten, koka upp, sänk värmen och låt koka under lock 20 minuter. Kyl lite och kör några sekunder i matberedare så att den inte blir helt slät. Häll tillbaka såsen i pannan. Blanda i ärter, salt och 1 dl vatten. Lägg försiktigt i paniren. Koka långsamt ca 5 minuter. Strö över garam masala och hackad koriander. |
|
Servera med ris eller chapati. | |
Ursprung: Indiska kokboken av Ove Pihl |