Slambys vegetariska receptsamling

Linscurry

Chana Dal
Huvudrätter (370)
Klassisk linscurry, som i många recept är omständlig. Här är ett förenklat men härligt kryddigt recept med små gula linser, split peas. Hittar du inte dem så kan du använda andra linser, t ex gröna eller röda.
4-6 personer
• 4 dl gula linser
• 7-8 dl vatten
• 1 medelstor gul lök
• 2 vitlöksklyftor
• 2 tomater
• 1 msk riven färsk ingefära
• 1 tsk gurkmeja
• 1 tsk mald koriander
• ½ tsk röd chilipeppar (kan uteslutas)
• ½ tsk hela spiskumminfrön
• 1 tsk salt eller efter smak
• 3 msk matolja
• 1 tsk garam masala
• färsk koriander till garnering
Skölj linserna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken och vitlöken. Skålla, skala och hacka tomaterna.
Koka linserna på svag värme under lock med löken, tomaterna, ingefäran, kryddorna och salt tills de är mjuka och vattnet kokat in.
Värm oljan i en stekpanna på medelvärme. Fräs vitlöken ett par minuter tills den är brun men inte bränd. Sätt till linserna, rör om och låt allt fräsa 5-6 minuter.
Blanda i garam masala och strö över koriandern.
Servera med chapati eller naan.
Ursprung: Indiska kokboken av Ove Pihl