Slambys vegetariska receptsamling

Auberginecurry med vitlök och tomat

Khatti Bhaji
Huvudrätter (366)
Aubergine är en vanlig grönsak i Indien och det finns många sätt att laga till den. Det här receptet kommer från Punjab. Hade det inte varit för den gröna chilin kunde rätten med sin doft av vitlök och tomat ha varit från Provence.
4 personer
• 1 stor aubergine, 500 g ca
• 1 dl olivolja
• 6 vitlöksklyftor, skalade och hackade
• 3 gula lökar, skalade och tunt skivade
• 4-6 gröna chilifrukter, grovt skurna
• ½ tsk gurkmeja
• 2 tsk röd chilipeppar
• 5 tomater, tunt skivade
• 2 msk pressad citron
• 1½ tsk salt eller efter smak
Klyv den oskalade auberginen på längden och skär den i centimetertjocka skivor. Värm oljan till medelvärme i en kastrull eller stekpanna. Fräs vitlöken tills den är brun men inte bränd.
Sänk värmen och sätt till aubergine, lök, chili, gurkmeja och chilipeppar och fräs under omrörning ca 10 minuter, tills auberginen fått färg.
Sätt till tomaterna, citronsaften och salt, rör om och låt koka på låg värme 5-10 minuter, tills auberginen är mjuk. Smaka av.
Servera med naan.
Ursprung: Indiska kokboken av Ove Pihl