Potatiscurry med ingefära och chiliAloo Dam |
Huvudrätter (365) |
Dam betyder stänga in och syftar på locket som läggs på sist i tillagningen och tvingar in den fina aromen av ingefära, vitlök och chili i potatisen. Använd antingen små hela färska potatisar eller större som du delar. | |
4 personer • 500 g potatis av fast sort • vatten och salt • 2 msk matolja • 1 medelstor gul lök, skuren i 4 delar • 3 vitlöksklyftor, skalade • 2 cm färsk ingefära, grovt hackad • 1-2 gröna chilifrukter, urkärnade och delade i några bitar • 1 msk pressad citron • 3 kryddnejlikor • 2 hela gröna kardemummakapslar (kan uteslutas) • 1 tsk gurkmeja • 1 kanelstång • salt efter smak • 1 tsk garam masala • färsk koriander till garnering |
|
Skala och koka små potatisar hela. Skala och dela större potatisar i trecentimeterstärningar. Koka upp lite vatten med 1 tsk salt, lägg i potatisarna och koka dem knappt färdiga, ca 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av dem. Kör lök, vitlök, chili, ingefära och citronsaft till puré i mixer eller matberedare. Värm oljan till medelvärme i en kastrull och fräs kryddnejlikor, lagerblad och kardemumma ca 10 sekunder. Sätt till gurkmejan och rör i grönsakspurén. Sjud på låg värme ca 10 minuter. Sätt till ½ dl vatten, kanelstången, ca 1 tsk salt och potatisen och koka på svag värme under tättslutande lock ca 10 minuter. Strö över garam masala och hackad färsk koriander precis före serveringen. |
|
Servera som tillbehör eller som huvudrätt med naan. | |
Ursprung: Indiska kokboken av Ove Pihl |