Slambys vegetariska receptsamling

Potatiscurry med ingefära och chili

Aloo Dam
Huvudrätter (365)
Dam betyder stänga in och syftar på locket som läggs på sist i tillagningen och tvingar in den fina aromen av ingefära, vitlök och chili i potatisen. Använd antingen små hela färska potatisar eller större som du delar.
4 personer
• 500 g potatis av fast sort
• vatten och salt
• 2 msk matolja
• 1 medelstor gul lök, skuren i 4 delar
• 3 vitlöksklyftor, skalade
• 2 cm färsk ingefära, grovt hackad
• 1-2 gröna chilifrukter, urkärnade och delade i några bitar
• 1 msk pressad citron
• 3 kryddnejlikor
• 2 hela gröna kardemummakapslar (kan uteslutas)
• 1 tsk gurkmeja
• 1 kanelstång
• salt efter smak
• 1 tsk garam masala
• färsk koriander till garnering
Skala och koka små potatisar hela. Skala och dela större potatisar i trecentimeterstärningar. Koka upp lite vatten med 1 tsk salt, lägg i potatisarna och koka dem knappt färdiga, ca 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av dem.
Kör lök, vitlök, chili, ingefära och citronsaft till puré i mixer eller matberedare.
Värm oljan till medelvärme i en kastrull och fräs kryddnejlikor, lagerblad och kardemumma ca 10 sekunder. Sätt till gurkmejan och rör i grönsakspurén. Sjud på låg värme ca 10 minuter.
Sätt till ½ dl vatten, kanelstången, ca 1 tsk salt och potatisen och koka på svag värme under tättslutande lock ca 10 minuter. Strö över garam masala och hackad färsk koriander precis före serveringen.
Servera som tillbehör eller som huvudrätt med naan.
Ursprung: Indiska kokboken av Ove Pihl