Linscurry med spenatPalek Dal Shorva |
Huvudrätter (363) |
Riktig husmanskost från Darjeeling, provinsen som vi kanske mest förknippar med te. Linser och spenat passar bra ihop. Det är kanske en förklaring till rättens popularitet. | |
4 personer • 3 dl gula linser, split peas • 250 g fryst bladspenat • ½-1 msk röd chilipeppar • 2 gröna chilifrukter, urkärnade och hackade • 1½ tsk salt eller efter smak • 1 tsk gurkmeja • 5-6 dl vatten • 1 dl matolja knappt • 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade • 1-2 dl vatten • 1 msk garam masala |
|
Tina spenaten, låt den rinna av och pressa ut så mycket vatten som möjligt. Lägg linserna, spenaten, röd chilipeppar, chilifrukter, salt, gurkmeja och 5-6 dl vatten i en kastrull och koka ca 15 minuter, tills linserna är mjuka och vattnet försvunnit. Värm oljan i en kastrull till medelvärme. Fräs vitlöken tills den är brun men inte bränd. Lägg i linsblandningen och spenaten och fräs ca 5 minuter under omrörning tills spenaten är brun. Rör hela tiden sa att spenaten inte bränns. Stänk över vatten om curryn riskerar att bli för torr. I Indien har man ofta en skål vatten stående vid spisen och stänker vatten över maten efter hand. Man sätter hela tiden till minsta möjliga mängd vatten för att hålla rätten fuktig och hindra att kryddorna bränns under tillagningen. Sätt till 1-2 dl vatten, så att du får en sås, och garam masala, rör om och låt koka 5 minuter på medelvärme. |
|
Servera med ris eller chapati | |
Ursprung: Indiska kokboken av Ove Pihl |