Slambys vegetariska receptsamling

Kikärtscurry

Kabli Chana
Huvudrätter (362)
Ännu en av dessa smakrika, och dessutom billiga, vegetariska grytor som det finns så många av i det indiska köket. Vill du ha smaken hetare ökar du mängden röd chilipeppar. Har du brått använder du färdigkokta kikärter på burk.
4 personer
• 4 dl kikärter, blötlagda över natten, eller 2 burkar färdigkokta
• 4 msk matolja
• ½ tsk hel spiskummin
• 1 gul lök, skalad och hackad
• ½ tsk gurkmeja
• ½ tsk röd chilipeppar
• 1 tsk mald koriander
• 1 tsk mald spiskummin
• 1 tomat, hackad
• ½ tsk salt eller efter smak
• 2 msk pressad citron
Garnering:
• 1 msk hackad färsk koriander
• 1-2 hackade gröna chilifrukter
Lägg kikärterna i blöt 4-6 timmar eller över natten. Skölj och koka dem i 12 dl vatten ca 1 timme, tills de är mjuka. Häll upp dem i ett durkslag och låt dem rinna av.

Värm oljan på medelvärme i en kastrull tills det sisslar när du släpper ned ett spiskumminfrö. Fräs fröna några sekunder. Lägg i lök, gurkmeja, röd chilipeppar, mald koriander och mald spiskummin. Sätt till 2 msk vatten och koka under omrörning 2-3 minuter.

Sätt till kikärterna, tomaten, salt och 1 dl vatten och låt koka tills vattnet nästan kokat in.

Stänk över citronsaften och garnera med hackad koriander och den gröna chilin.
Servera med ris, naan eller chapati.
Ursprung: Indiska kokboken av Ove Pihl