KikärtscurryKabli Chana |
Huvudrätter (362) |
Ännu en av dessa smakrika, och dessutom billiga, vegetariska grytor som det finns så många av i det indiska köket. Vill du ha smaken hetare ökar du mängden röd chilipeppar. Har du brått använder du färdigkokta kikärter på burk. | |
4 personer • 4 dl kikärter, blötlagda över natten, eller 2 burkar färdigkokta • 4 msk matolja • ½ tsk hel spiskummin • 1 gul lök, skalad och hackad • ½ tsk gurkmeja • ½ tsk röd chilipeppar • 1 tsk mald koriander • 1 tsk mald spiskummin • 1 tomat, hackad • ½ tsk salt eller efter smak • 2 msk pressad citron Garnering: • 1 msk hackad färsk koriander • 1-2 hackade gröna chilifrukter |
|
Lägg kikärterna i blöt 4-6 timmar eller över natten. Skölj och koka dem i 12 dl vatten ca 1 timme, tills de är mjuka. Häll upp dem i ett durkslag och låt dem rinna av. Värm oljan på medelvärme i en kastrull tills det sisslar när du släpper ned ett spiskumminfrö. Fräs fröna några sekunder. Lägg i lök, gurkmeja, röd chilipeppar, mald koriander och mald spiskummin. Sätt till 2 msk vatten och koka under omrörning 2-3 minuter. Sätt till kikärterna, tomaten, salt och 1 dl vatten och låt koka tills vattnet nästan kokat in. Stänk över citronsaften och garnera med hackad koriander och den gröna chilin. |
|
Servera med ris, naan eller chapati. |
|
Ursprung: Indiska kokboken av Ove Pihl |