Slambys vegetariska receptsamling

Zucchinispaghetti med marinerad svamp

Huvudrätter (361)
Du kanske har hört talas om zucchinispaghetti eller kanske till och med smakat? Det är tunt skivad zucchini som äts rå i stället för vanlig spaghetti. Det här är mitt favoritsätt att smaksätta dem. Dressingen med cashewnötter och soltorkade tomater smakar mycket och den marinerade svampen tillför syrlighet och tillfredsställande tuggmotstånd.
— Luise
4 portioner
Marinerad Svamp
• 4 små portabellosvampar, skivade
• ½ dl kallpressad olivolja
• ½ dl äppelcidervinäger
Cashew- Och Tomatdressing
• 150g (2½ dl) naturella cashewnötter, blötlagda i kallt vatten i 4-6 timmar
• rivet skal och saft från 1 ekologisk citron
• 1 vitlöksklyfta, hackad
• 2 msk kallpressad olivolja
• 200 g (2½ dl) marinerade soltorkade tomater, avrunna
• Havssalt
• nymald svartpeppar
Zucchinispaghetti
• 2 gröna eller gula zucchinier
Lägg den skivade svampen i en skål. Vispa upp olja och vinäger och häll över svampen. Vänd några gånger så att den täcks av marinaden.
Täck skålen och låt dra i kylskåpet i ungefär en timme, rör om då och då. Häll alla ingredienser till dressingen i en mixer och mixa slätt. Om man inte har någon mixer kan man mosa allt till en smet i en stor mortel.
Om dressingen känns för tjock kan man tillsätta lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
Skölj zucchinin och skär den på längden med en julienneskärare eller mandolin så att du får spaghettiliknande remsor. Lägg dem i en stor bunke. Tillsätt dressingen och rör om försiktigt så att allt täcks. Tillsätt sedan den marinerade svampen och servera!

Tips: Om man inte har någon julienneskärare, grönsakssvarv eller mandolin kan man använda en potatisskalare. Då får man tagliatelle i stället.
Tips: Man kan skära zucchinispaghettin och låta dem torka i ungefär 30 minuter, sedan kan man förvara dem i lufttät burk i kylskåpet i upp till 5 dagar.
Ursprung: Green Kitchen Stories av David Frenkiel & Luise Vindahl