Röda linsbollar med citronmeliss & basilikasås |
Huvudrätter (360) |
En dag när jag kom hem från jobbet hade Luise lagat de här veganska bullarna som serverades med zucchinispaghetti. Det var hennes variant av spaghetti och köttbullar från Lady och Lufsen. Jag avgudar henne för sådana där saker. Trots att jag har varit vegetarian i över halva mitt liv hade jag aldrig ätit något som ens liknade det. Och hon bara svängde ihop det en vanlig tisdag. Vilken innovativ tolkning av en gammal klassiker. Linserna ger bullarna en fin söt smak och lite tuggmotstånd och passar väldigt bra till citronmeliss- och basilikasåsen. Servera med zucchinispaghetti eller vanlig fullkornsspaghetti. — David |
|
15 bullar • 200 g (2½ dl) röda linser • ½ rödlök, finhackad • 2 vitlöksklyftor, pressade • 3 msk kallpressad olivolja • 2 msk tomatpuré • 40 g (1¼ dl) havregryn • 1 tsk paprikapulver • en nypa kajennpeppar eller mer efter tycke och smak • havssalt Citronmeliss- Och Basilikasås • en näve citronmeliss, bladen repade • en näve basilika, bladen repade • ½ dl valfri olja • 2 msk vatten • saften från ½ citron • en liten näve hasselnötter, rostade och skalade • havssalt • nymald svartpeppar |
|
Gör linsbullarna så här: Skölj linserna och lägg dem i en kastrull med 5 dl kallt vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud sakta i 15 minuter eller tills de är mjuka. Låt rinna av ordentligt och svalna en aning. Mosa linserna med en gaffel eller använd en stavmixer. Linserna ska mosas men ändå ska det finnas några hela linser kvar. Lägg dem i en bunke, tillsätt resterande ingredienser och rör om med en slev tills allt har blandats. Ställ smeten i kylskåpet i 30 minuter. Värm ugnen till 190° och klä en plåt med bakplåtspapper. Rulla 15 bullar för hand, lägg dem på plåten och grädda dem i 15-20 minuter. Vänd var 5:e minut så att de får fin färg och form runtom. Gör under tiden citronmeliss- och basilikasåsen. Lägg alla ingredienser i en mixer tillsammans med 2 matskedar vatten och mixa till en krämig sås. Tillsätt lite vatten om du vill ha lösare sås. Tips: Om man inte får tag på citronmeliss kan man använda mer basilika och pressa i lite citronsaft i stället. Tips: för glutenfritt alternativ: Använd glutenfria havregryn. |
|
Ursprung: Green Kitchen Stories av David Frenkiel & Luise Vindahl |