Kikärter från Kerala |
Huvudrätter (356) |
Den är allt vad man kan önska av en vardagsrätt; den är god, nyttig, billig och snabblagad. Ja, den platsar nog vid festligt tillfälle också, nu när jag tänker efter. Och kan tilläggas, för dig som tvekar inför att äta kikärtor så är det här rätten du ska proväta dem i. | |
2 portioner • 1 grön eller röd chili • 1 gul lök • 3 vitlöksklyftor • 3 cm ingefära • 1 burk kikärtor, eller hellre egen kokta • 2 msk rapsolja (eller majsolja) • 1-2 msk curry • 1 burk kokosmjölk • 100 g färsk spenat (eller frusen bladspenat) • 8-10 körsbärstomater • saft av 1½ lime (eller motsvarande citron) • salt • färsk koriander (ibland har jag koriander, ibland inte) |
|
Börja med att hacka chilin fint och löken grovt. Riv ingefäran och krossa vitlöksklyftorna (jag använder en tung mortel). Skölj kikärtorna i durkslag och ställ åt sidan. Fräs chili, lök, vitlök och ingefära i olja. Lägg ner curryn och rör om. Häll sedan ner kikärtor och kokosmjölk. Koka upp och låt puttra några minuter. Riv spenaten i remsor och blanda ner tillsammans med de i halvor delade körsbärstomaterna. Låt koka några minuter. Smaka av med limesaft och salt. Strö över hackad koriander. |
|
Servera gärna med råris. | |
Ursprung: från Anna & Fanny Bergenströms Under Valnötsträdet |