Slambys vegetariska receptsamling

Ärtbitar med kokta gula ärter

Tillbehör (351)
Det är inte bara kikärter som passar till vegetariska bitar. Våra svenska gula ärter funkar minst lika bra. I den här ärtbiten kokas först ärterna, vilket gör dem mjuka och krämiga.
Portioner: 4
• 250 g torkade gula ärter
• ½ gul lök
• 1 vitlöksklyfta
• 2 msk finhackad persilja
• ½ msk bakpulver
• 4/5 dl majsstärkelse (maizena)
• 1 tsk salt
• 1 tsk peppar
• rapsolja till stekning
Blötlägg ärterna minst 12 timmar.
Häll av vattnet och lägg ärterna i en kastrull, fyll med vatten så det täcker. Koka upp och låt småkoka under lock ca 1 timme.
Häll av i ett durkslag, låt rinna av några minuter. Låt svalna.
Skala och hacka lök och vitlök.
Mixa ärter, lök, vitlök, bakpulver, majsstärkelse, salt och peppar i en matberedare.
Forma smeten till 4-6 bitar (för 4 portioner). Eftersom den är ganska lös underlättar det att ha fuktade händer.
Stek bitarna i rikligt med olja i en het stekpanna tills de är gyllenbruna, 3-4 minuter per sida.
Smaksätt gärna med skånsk senap, timjan och mejram. Gott till rostade rotfrukter och en kall sås.
Ursprung: Buffé nr 10, 2014.