Ärtbitar med kokta gula ärter |
Tillbehör (351) |
Det är inte bara kikärter som passar till vegetariska bitar. Våra svenska gula ärter funkar minst lika bra. I den här ärtbiten kokas först ärterna, vilket gör dem mjuka och krämiga. | |
Portioner: 4 • 250 g torkade gula ärter • ½ gul lök • 1 vitlöksklyfta • 2 msk finhackad persilja • ½ msk bakpulver • 4/5 dl majsstärkelse (maizena) • 1 tsk salt • 1 tsk peppar • rapsolja till stekning |
|
Blötlägg ärterna minst 12 timmar. Häll av vattnet och lägg ärterna i en kastrull, fyll med vatten så det täcker. Koka upp och låt småkoka under lock ca 1 timme. Häll av i ett durkslag, låt rinna av några minuter. Låt svalna. Skala och hacka lök och vitlök. Mixa ärter, lök, vitlök, bakpulver, majsstärkelse, salt och peppar i en matberedare. Forma smeten till 4-6 bitar (för 4 portioner). Eftersom den är ganska lös underlättar det att ha fuktade händer. Stek bitarna i rikligt med olja i en het stekpanna tills de är gyllenbruna, 3-4 minuter per sida. |
|
Smaksätt gärna med skånsk senap, timjan och mejram. Gott till rostade rotfrukter och en kall sås. | |
Ursprung: Buffé nr 10, 2014. |