Ärtbitar med okokta gula ärter |
Tillbehör (350) |
En riktigt god falafel görs på okokta kikärter, men det går lika bra med våra svenska, gula ärter. Ärtbitarna får en härligt knaprig yta, men med ett mjukt inre. | |
Portioner: 4 • 250 g torkade gula ärter • ½ gul lök • 1 vitlöksklyfta • 2 msk finhackad persilja • ½ msk bakpulver • 1 tsk salt • 1 tsk svartpeppar • rapsolja till stekning |
|
Blötlägg ärterna minst 12 timmar. Häll av vattnet. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Mixa ärter, lök, vitlök, persilja, bakpulver, salt och peppar i en matberedare. Forma smeten till 4-6 bitar (för 4 portioner). Stek bitarna i rikligt med olja i en het stekpanna tills de är gyllenbruna, 3-4 minuter per sida. |
|
Smaksätt dem gärna med citronskal, spiskummin, mynta och koriander. Stoppa i pitabröd med goda grönsaker och en krämig sås. | |
Ursprung: Buffé nr 10, 2014. |