Slambys vegetariska receptsamling

Ärtbitar med okokta gula ärter

Tillbehör (350)
En riktigt god falafel görs på okokta kikärter, men det går lika bra med våra svenska, gula ärter. Ärtbitarna får en härligt knaprig yta, men med ett mjukt inre.
Portioner: 4
• 250 g torkade gula ärter
• ½ gul lök
• 1 vitlöksklyfta
• 2 msk finhackad persilja
• ½ msk bakpulver
• 1 tsk salt
• 1 tsk svartpeppar
• rapsolja till stekning
Blötlägg ärterna minst 12 timmar. Häll av vattnet.
Skala, dela och hacka lök och vitlök.
Mixa ärter, lök, vitlök, persilja, bakpulver, salt och peppar i en matberedare.
Forma smeten till 4-6 bitar (för 4 portioner).
Stek bitarna i rikligt med olja i en het stekpanna tills de är gyllenbruna, 3-4 minuter per sida.
Smaksätt dem gärna med citronskal, spiskummin, mynta och koriander. Stoppa i pitabröd med goda grönsaker och en krämig sås.
Ursprung: Buffé nr 10, 2014.