Choklad- och kokospaj |
Dessert (349) |
Cirka 8 portioner • 50 g rumsvarmt osaltat smör • 1 dl kokossocker • 10 dl riven kokos Fyllning • 2½ dl vispgrädde • 250 g osötad mörk choklad • ½ dl agavesirap Garnering • Färska hallon |
|
BOTTEN: Värm ugnen till 175 grader. Blanda smör, kokossocker och 1/3 av kokosen i en matberedare. Lägg i en skål och blanda ner resten av kokosen i smeten. Täck botten och kanten på en pajform, cirka 18 centimeter i diameter, med smeten. Täck kanten med foliepapper, detta för att undvika att kakan blir bränd. Grädda i cirka 10 minuter eller tills botten har börjat få färg. Ta bort folien och grädda i ytterligare 3-4 minuter, eller tills kanten fått fin färg. Låt svalna. FYLLNING: Koka upp grädden i en kastrull. Hacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Häll över grädden och blanda tills all choklad har smält. Tillsätt agavesirapen. Häll fyllningen i pajskalet och låt pajen stelna i kylen några timmar eller över natten. Garnera pajen med hallon vid servering. |
|
Ursprung: GP 2014-10-27 (utdrag ur boken "sött utan vitt socker" av Emelie Holm) |