Hassetnöts- och ingefärskakor |
Dessert (348) |
Cirka 18 Kakor • 2 dl hasselnötter • 2½ dl riven kokos • 1 msk kokosolja • 1 vaniljstång • 1 dl pumpakärnor • 1 dl hackade torkade tranbär • Linfröavkok • 2 msk kokossocker • 1 msk lönnsirap • ½ tsk malen ingefära • 1 nypa havssalt |
|
Rosta hasselnötterna i en stekpanna. Låt svalna och gnugga bort skalet med en kökshandduk. Mixa nötterna i en matberedare tills de får en mjölaktig konsistens. Rosta kokosen i en stekpanna tills den får en gyllene färg. Smält kokosoljan så att den blir flytande (den ska inte bli för varm). Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda samtliga ingredienser i en skål. Låt stå i 15-20 minuter, så att kokosen suger åt sig vätska. Värm under tiden ugnen till 150 grader. Rulla smeten till små bollar och platta ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills kakorna fått en gyllene färg. Låt svalna på ett galler. Linfröavkok: Koka upp 3 dl vatten med 3 msk hela linfrön i en kastrull. Låt koka i ca 5 min tills vätskan tjocknat lite. Sila bort fröna genom en finmaskig sil och låt vätskan svalna. Vätskan kommer att tjockna och likna äggvita. |
|
Ursprung: GP 2014-10-27 (utdrag ur boken "sött utan vitt socker" av Emelie Holm) |