Slambys vegetariska receptsamling

Kyld sommarsoppa med mynta, sallad och gurka

Soppa (345)
Kall sommarsoppa är en ynnest heta dagar. Här kan man gott passa på att vräka ner massor av sköna gröna saker.
4-6 portioner
45 min
• 2 gurkor
• 2 purjolökar
• 2 vitlöksklyftor
• 5 färskpotatisar
• 2 hjärtsalladshuvuden (eller annan sallad)
• smör
• 7 dl grönsaksbuljong
• 2 dl vitt vin
• 1 knippe gräslök, strimlad
• salt
• nymalen svartpeppar
• 1 kruka mynta (cirka 1 dl blad)
• 1 dl gräddfil
• rädisor
Skala och kärna ur gurkan och skär den i bitar. Skölj och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Skala potatisen. Dela salladen i mindre bitar.
Hetta upp smör i en kastrull och fräs purjo och vitlök under lock i 5 minuter. Tillsätt buljong, vin och potatis. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt sedan gurka, gräslök och sallad och sjud i 5 minuter. Salta och peppra.
Tillsätt myntablad och mixa. Rör ner gräddfilen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen tills soppan är helt kall.
Servera med tunt skivade rädisor, extra gräslök och nybakat bröd.
Ursprung: GP torsdag 24 juli 2014