Kyld sommarsoppa med mynta, sallad och gurka |
Soppa (345) |
Kall sommarsoppa är en ynnest heta dagar. Här kan man gott passa på att vräka ner massor av sköna gröna saker. | |
4-6 portioner 45 min • 2 gurkor • 2 purjolökar • 2 vitlöksklyftor • 5 färskpotatisar • 2 hjärtsalladshuvuden (eller annan sallad) • smör • 7 dl grönsaksbuljong • 2 dl vitt vin • 1 knippe gräslök, strimlad • salt • nymalen svartpeppar • 1 kruka mynta (cirka 1 dl blad) • 1 dl gräddfil • rädisor |
|
Skala och kärna ur gurkan och skär den i bitar. Skölj och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Skala potatisen. Dela salladen i mindre bitar. Hetta upp smör i en kastrull och fräs purjo och vitlök under lock i 5 minuter. Tillsätt buljong, vin och potatis. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt sedan gurka, gräslök och sallad och sjud i 5 minuter. Salta och peppra. Tillsätt myntablad och mixa. Rör ner gräddfilen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen tills soppan är helt kall. |
|
Servera med tunt skivade rädisor, extra gräslök och nybakat bröd. | |
Ursprung: GP torsdag 24 juli 2014 |