Slambys vegetariska receptsamling

Baingan Aachari

Huvudrätter (340)
För 4 personer
• 1 stor aubergine (ca 400 g)
• 1 röd paprika
• 1 grön paprika
• 2 tomater
• 1 msk fänkålsfrön
• 1 tsk malen koriander
• 1½ tsk chili-peppar
• 2 tsk svarta eller bruna senapsfrön
• 1½ msk malen spiskummin
• 1 tsk gurkmeja
• 1 stor gul lök
• 2 vitlöksklyftor
• 2 msk tomatpuré
• 2½ dl matyoghurt
• matolja
• salt
1. Dela auberginen på längden. Skär varje halva i ca 3 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på ett fat. Strö över 1 tsk salt. Låt stå ca 15 minuter
2. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Dela och skär tomaterna i grova bitar.
3. Stöt fänkålsfröna i en mortel.
4. Torka av auberginen med hushållspapper. Blanda aubergine, Paprika och hälften av tomaterna i en bunke med fänkålsfrön, koriander, chilipeppar, senapsfrön, spiskummin, gurkmeja och 1 dl olja. Låt stå ca 20 minuter.
5. Sätt ugnen på 250°C.
6. Skala, halvera och skiva lök och vitlök.
7. Fräs lök, vitlök och resten av tomaterna i en stekpanna/wok i 1 msk olja ca 5 minutter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 2 minuter. Tillsätt matyoghurten. Rör om och ta från värmen. Mixa slätt med stavmixer.
8. Sprid ut de marinerade grönsakerna i en ugnssäker form. Häll på 1 dl vatten. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter, rör om efter halva tiden.
9. Blanda ner grönsakerna i den mixade såsen. Låt koka ca 15 minuter, rör då och då. Krydda med 1 tsk salt.
Servera med raita, ris och naanbröd.
Ursprung: ICAs Buffé nr 2 2014