Slambys vegetariska receptsamling

Rostad rotselleri med brynt apelsinsmör

Tillbehör (338)
Gör som kockarna - släng in en hel rotselleri i ugnen några timmar. Enklare matlagning får man leta efter, och sellerin blir ljuvligt mjuk och mild i smaken.
För 4-6 personer
• 1 hel rotselleri (ca 1 kg)
• 200 g smör
• 2 msk finhackad dill
• finrivet skal av 1 apelsin
• flingsalt
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Rosta sellerin i en ugnssäker form mitt i ugnen ca 2 timmar, tills den är helt mjuk inuti.
3. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötigt och är gyllenbrunt. Dra av från värmen, låt de brynta smulorna sjunka ner till botten.
4. Sila av smöret i en skål (ej smulorna). Låt stelna i frysen ca 20 minuter.
5. Vispa smöret fluffigt med elvisp. Tillsätt dill, apelsinskal och 1 tsk flingsalt. Servera till rotsellerin.
Ursprung: Tove Nilsson (ur boken »Fixa julen« ICA bokförlag)