Rostad rotselleri med brynt apelsinsmör |
Tillbehör (338) |
Gör som kockarna - släng in en hel rotselleri i ugnen några timmar. Enklare matlagning får man leta efter, och sellerin blir ljuvligt mjuk och mild i smaken. | |
För 4-6 personer • 1 hel rotselleri (ca 1 kg) • 200 g smör • 2 msk finhackad dill • finrivet skal av 1 apelsin • flingsalt |
|
1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Rosta sellerin i en ugnssäker form mitt i ugnen ca 2 timmar, tills den är helt mjuk inuti. 3. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötigt och är gyllenbrunt. Dra av från värmen, låt de brynta smulorna sjunka ner till botten. 4. Sila av smöret i en skål (ej smulorna). Låt stelna i frysen ca 20 minuter. 5. Vispa smöret fluffigt med elvisp. Tillsätt dill, apelsinskal och 1 tsk flingsalt. Servera till rotsellerin. |
|
Ursprung: Tove Nilsson (ur boken »Fixa julen« ICA bokförlag) |