Slambys vegetariska receptsamling

Potatisgratäng

Smårätter (337)
Potatisgratäng är en god klassiker som du enkelt varierar smaken på genom att blanda i purjolök eller vitlök samt att du även kan tillsätta olika goda örter, svamp eller zucchini. Gratinera din gräddiga gratäng i ugn och servera.
4 portioner
• 1 kg fast potatis
• 1 gul lök
• 1 purjolök
• 1 tsk salt
• 2 krm svartpeppar
• 3 dl grädde (eller mjölk)
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Skala och skiva potatisen. Skala och hacka eller skiva löken.
3. Varva skivorna i en lätt smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar mellan varven.
4. Häll på mjölk eller grädde. Sätt in formen i ca 50 min eller tills potatisen är mjuk.
Gratängen kan varieras genom att blanda 2 pressade vitlöksklyftor (för 4 port) i grädden eller byta ut löken mot purjolök. Potatisen och löken kan varvas med skivade champinjoner eller skivad zucchini. Riven ost, t ex cheddar eller grevé, kan blandas med potatisen eller strös ovanpå. Örtkryddor som oregano, basilika, dragon eller dill är också gott att blanda i gratängen.
Ursprung: http://www.ica.se/recept/potatisgratang-3680/