Potatisgratäng |
Smårätter (337) |
Potatisgratäng är en god klassiker som du enkelt varierar smaken på genom att blanda i purjolök eller vitlök samt att du även kan tillsätta olika goda örter, svamp eller zucchini. Gratinera din gräddiga gratäng i ugn och servera. | |
4 portioner • 1 kg fast potatis • 1 gul lök • 1 purjolök • 1 tsk salt • 2 krm svartpeppar • 3 dl grädde (eller mjölk) |
|
1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala och skiva potatisen. Skala och hacka eller skiva löken. 3. Varva skivorna i en lätt smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar mellan varven. 4. Häll på mjölk eller grädde. Sätt in formen i ca 50 min eller tills potatisen är mjuk. |
|
Gratängen kan varieras genom att blanda 2 pressade vitlöksklyftor (för 4 port) i grädden eller byta ut löken mot purjolök. Potatisen och löken kan varvas med skivade champinjoner eller skivad zucchini. Riven ost, t ex cheddar eller grevé, kan blandas med potatisen eller strös ovanpå. Örtkryddor som oregano, basilika, dragon eller dill är också gott att blanda i gratängen. | |
Ursprung: http://www.ica.se/recept/potatisgratang-3680/ |