Slambys vegetariska receptsamling

Bechamelsås

Vit sås
Sås (336)
Bechamelsås är en vit grundsås med mjölk, smör, grädde och mjöl.
Bechamelsås används till många rätter som stuvningar, såser, gratänger, lasagne (smaksatt med muskot) samt gratinering (blandad med riven ost).
Bechamelsås kan också användas till stuvad pasta, potatis, kål, morötter, spenat med mera.
Ska du spara bechamelsås i kylen så kan du smälta en klick smör på ytan innan den svalnar så blir det inget skinn på såsen.
Vill du ha en fylligare sås så kan du tillsätta några msk grädde.
4 Portioner:
• 2 msk smör, ca 40 gram
• 2½ msk vetemjöl
• 5 dl standard mjölk
• ½ tsk salt
• ½ krm vitpeppar
• 3 msk grädde (valfritt)
• Ev. ½ dl riven ost (om bechamelsåsen ska användas till gratinering ex. lasagne)

Stor sats 8 portioner till ex. Lasagne:
• 100 gram smör
• 1 dl vetemjöl
• 1 l standard mjölk
• ½ tsk riven muskot (valfritt, till lasagne)
• ½ tsk salt
• 1 krm vitpeppar
• ½ dl grädde (valfritt)
• Ev. 1 dl riven ost (om bechamelsåsen ska användas till gratinering ex. lasagne)
1. Fräs mjölet i smöret tills det är ljust brunt, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
2. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter (gärna 10 minuter).
3. Smaksätt bechamelsåsen med muskot, salt och peppar.
4. Ska du gratinera gratäng med bechamelsåsen så strös osten ovanpå bechamelsåsen eller vänds i precis innan bechamelsåsen används.
Ursprung: http://receptfavoriter.se/recept/bechamelsas-vit-sas.html