MinipajerMinipajer med sötpotatis, karamelliserad rödlök och hasselnötter |
Smårätter (335) |
8 st, använd gärna muffinsplåtar för lagom storlek på minipajerna | |
Pajdeg • 4 dl dinkelmjöl • 1 krm havssalt • 1 krm timjan, torkad • 100 g vegetabiliskt margarin, rumstempererat • 3 msk havregrädde, kallas även matbas havre Fyllning • 4 st sötpotatisar, kokade • 1 dl havremjölk • 1 msk dragon, torkad • 2 klyftor vitlök, pressade • 1 msk olivolja • 50 gram färsk spenat, hackad • 1 sats karamelliserad rödlök (ca 2–3 dl i volym) • 2 dl färska hasselnötter, hackade • 4 tsk nektarin- eller apelsinsaft, färsk Karamelliserad rödlök, 1 sats • 4 st stora rödlökar • 3 msk olivolja • 3 msk honung, alternativt brunt socker • 1½ dl rödvin |
|
Blanda mjöl, salt och timjan till pajdegen i en stor skål. Skär margarinet i kuber, tillsätt i skålen och arbeta ihop till en deg. Häll i havregrädde och arbeta in i degen. Låt vila i minst en timme i kylen innan du bakar ut degen i pajformen. Lägg kokad sötpotatis, havremjölk, dragon och pressad vitlök i en matberedare. Mixa till en slät fyllning. Mixa i olivolja medan matberedaren är igång genom öppningen i locket. Smaka av med salt. Hacka spenaten fint, blanda ned i fyllningen. Smörj en muffinsform med olja eller vegetabiliskt margarin. Baka ut pajskal i formerna, pajskalen skall vara strax under en centimeter tjocka. Klicka sedan i sötpotatisblandningen i pajformarna, lämna cirka en centimeter på höjden så att du har plats för rödlök och nötter. Lägg på karamelliserad rödlök på toppen av alla pajer, och tryck ned i fyllningen. Toppa med fint hackade hasselnötter. Pressa nektarin eller apelsinjuice över varje paj, ca 0,5 tsk per minipaj, tryck till med en sked på ovansidan så att rödlök och nötter går in i fyllningen. Grädda i mitten av ugnen som bör vara förvärmd till 200 grader i cirka 30 minuter, titta till pajerna då och då. Pajskalet skall vara fast och krispigt, och sötpotatisen skall fortfarande vara mjuk och len inuti och inte för uttorkad. Täck med folie om pajerna börjar bli brända. Karamelliserad rödlök Dela rödlöken på mitten och skiva delarna. Hetta upp olivolja i en panna. Lägg i honung och låt smälta ut eller använd brunt socker om du inte äter honung. Häll i rödvinet och blanda ihop. Lägg i rödlöken och rör om, sänk värmen efter någon minut. Fortsätt att blanda löken i pannan, sänk värmen till häften när löken har börjat mjukna. Fortsätt att röra om löken så att den karamelliseras jämnt utan att bränna vid, det kan ta ca 15–25 minuter beroende på tjockleken. Löken är färdig när den är mörkt röd, blank och inte för torr. |
|
Ursprung: GP 2013-10-05 |