Slambys vegetariska receptsamling

Fransk äppelkaka med mandel och citron

Dessert (328)
Ljuvlig att servera bara som den är, men kanske ännu godare med lite glass till!
Antal personer: 6-12
• 3 dl vetemjöl
• 2 msk socker
• 150 g smör
• Rivet skal av en citron
• Pressad saft av ½ citron
• 1 dl sötmandel
• 2 krm bittermandel, finriven
• 3-6 äpplen
• 1 dl aprikosmarmelad
Hacka sötmandeln ganska fint.
Nyp ihop smör, mjöl, socker, sötmandel, bittermandel, citronskal och -saft till en deg.
Tryck ut i en pajform, ca 28 cm i diameter, nagga och ställ kallt att vila i minst 30 min.
Sätt under tiden ugnen på 225º.
Förgrädda pajskalet i 10 min. Placera äppelskivorna tätt, lite omlott i cirklar i pajskalet. Grädda mitt i ugn tills äppelskivorna är helt mjuka, 10-15 min.
Smält marmeladen på svag värme i kastrull och pensla den över äppelkakan.
Ursprung: www.matklubben.se