Fransk äppelkaka med mandel och citron |
Dessert (328) |
Ljuvlig att servera bara som den är, men kanske ännu godare med lite glass till! | |
Antal personer: 6-12 • 3 dl vetemjöl • 2 msk socker • 150 g smör • Rivet skal av en citron • Pressad saft av ½ citron • 1 dl sötmandel • 2 krm bittermandel, finriven • 3-6 äpplen • 1 dl aprikosmarmelad |
|
Hacka sötmandeln ganska fint. Nyp ihop smör, mjöl, socker, sötmandel, bittermandel, citronskal och -saft till en deg. Tryck ut i en pajform, ca 28 cm i diameter, nagga och ställ kallt att vila i minst 30 min. Sätt under tiden ugnen på 225º. Förgrädda pajskalet i 10 min. Placera äppelskivorna tätt, lite omlott i cirklar i pajskalet. Grädda mitt i ugn tills äppelskivorna är helt mjuka, 10-15 min. Smält marmeladen på svag värme i kastrull och pensla den över äppelkakan. |
|
Ursprung: www.matklubben.se |