Baklava |
Dessert (324) |
Baklava är ett sött bakverk i huvudsak nyttjat som efterrätt. Rätten är vanlig i länder kring Mellanöstern och på Balkanhalvön med ursprung från Turkiet och Osmanska riket. | |
Ingredienser, 6-8 pers • 5 dl eller 300 g pistagenötter eller valnötter • 1 pkt filoblad • 300 g osaltat smör Sockerlag • 3½ dl socker • 6 dl vatten • 1½ tsk citronsaft eller 1 tsk citronsyra. |
|
Sockerlag: Börja med sockerlaget där socker och vatten blandas och kokas upp i ca 10 minuter Tillsätt sedan citronsaften och koka i ytterligare 5 minuter Smaka försiktigt av och tillsätt ev mer syra om man tycker om det Ställ åt sidan och låt den svalna, helst bli helt kall Sockerlag kan med fördel lagas dagen innan Baklava: Sätt ugnen på 175 grader Finhacka pistagenötter för hand eller i en kvarn, spara lite till garneringen Smält smör i en kastrull Pensla botten på en plåt eller en stor ugnsfast form med lite smör Lyft försiktigt upp en filoblad och lägg i formen. Pensla på lite av det smälta smöret och fortsätt så tills du lagt 4 st filoblad Bred ut halva nötblandningen över filobladen Lägg 3 nya filoblad och varva med smör som innan Bred ut resten av nötblandningen Lägg resterande filoblad och varva med smör som tidigare Skär baklavan i kvadrater, alltså skär i lodrätt med en vass kniv och sedan vågrätt så att det bildas som små trianglar eller kvadrater Häll över resterande smör över hela baklavan Ställ i den varma ugnen i ca 30-40 minuter tills baklava fått en fin gyllene brunfärg. Viktigt här att det inte blir bränt Ta ut baklava och häll direkt över sockerlaget Garnera med lite pistagenötter eller valnötter (inte nödvändigt) Låt svalna |
|
Ursprung: http://kurdmat.wordpress.com/2012/10/23/ |