Slambys vegetariska receptsamling

Baklava

Dessert (324)
Baklava är ett sött bakverk i huvudsak nyttjat som efterrätt. Rätten är vanlig i länder kring Mellanöstern och på Balkanhalvön med ursprung från Turkiet och Osmanska riket.
Ingredienser, 6-8 pers
• 5 dl eller 300 g pistagenötter eller valnötter
• 1 pkt filoblad
• 300 g osaltat smör
Sockerlag
• 3½ dl socker
• 6 dl vatten
• 1½ tsk citronsaft eller 1 tsk citronsyra.
Sockerlag:
Börja med sockerlaget där socker och vatten blandas och kokas upp i ca 10 minuter
Tillsätt sedan citronsaften och koka i ytterligare 5 minuter
Smaka försiktigt av och tillsätt ev mer syra om man tycker om det
Ställ åt sidan och låt den svalna, helst bli helt kall
Sockerlag kan med fördel lagas dagen innan

Baklava:
Sätt ugnen på 175 grader
Finhacka pistagenötter för hand eller i en kvarn, spara lite till garneringen
Smält smör i en kastrull
Pensla botten på en plåt eller en stor ugnsfast form med lite smör
Lyft försiktigt upp en filoblad och lägg i formen. Pensla på lite av det smälta smöret och fortsätt så tills du lagt 4 st filoblad
Bred ut halva nötblandningen över filobladen
Lägg 3 nya filoblad och varva med smör som innan
Bred ut resten av nötblandningen
Lägg resterande filoblad och varva med smör som tidigare
Skär baklavan i kvadrater, alltså skär i lodrätt med en vass kniv och sedan vågrätt så att det bildas som små trianglar eller kvadrater
Häll över resterande smör över hela baklavan
Ställ i den varma ugnen i ca 30-40 minuter tills baklava fått en fin gyllene brunfärg. Viktigt här att det inte blir bränt
Ta ut baklava och häll direkt över sockerlaget
Garnera med lite pistagenötter eller valnötter (inte nödvändigt)
Låt svalna
Ursprung: http://kurdmat.wordpress.com/2012/10/23/