Slambys vegetariska receptsamling

Bakad jordärtskockssallad

Sallad (323)
Goda nyheter! Jordärtskockorna behöver inte skalas, bara borstas.
För 4 personer
• 900 g jordärtskockor
• 2 rödlökar
• 2 vitlöksklyftor
• 250 g skogschampinjoner
• ½ kruka timjan
• 200 g lagrad prästost
• 150 g gröna blad, t ex rucola, spenat eller mangoldskott
• 1 dl rostade pumpakärnor
• 1 msk vit balsamvinäger
• olivolja
• salt, peppar
1. Sätt ugnen på 225°C. Borsta jordärtskockorna under rinnande vatten med en potatisborste så att de blir helt rena. Skala rödlök och vitlök. Klyfta rödlöken och skiva vitlöken.
2. Dela jordärtskockorna i mindre bitar. Repa bladen från timjankvistarna. Lägg jordärtskockor, lök, vitlök, champinjoner och timjan i en långpanna.
3. Ringla över 2 msk olja. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda väl. Tillaga mitt i ugnen 20-30 minuter, tills skockorna är mjuka och fått fin färg.
4. Skär osten i cm-stora bitar. Blanda ost och rucola direkt i formen med skockorna. Strö över pumpakärnor och ringla över balsamvinäger.
Ursprung: ICAs Buffé nr3 2013