Slambys vegetariska receptsamling

Bästa trattkantarellsoppan

Soppa (318)
Den här svampsoppan är en riktig höjdare

Den här lite ovanliga svampsoppan är kanske det recept som jag fått flest brev telefonsamtal om under åren.
Läsarna har lagat soppan, bjudit på den och kopierat receptet till släktingar och vänner. Trattkantarellsoppan har spritts över världen, bl.a. till USA, Kanade och Frankrike. Här kommer receptet i repris.
Trattkantareller är lätta och roliga att plocka, men tänk på att vara vaksam. På senare år har en mycket giftig spindelskivling börjat att leta sig in i trattkantarellstånden.
Till 4 personer:
• 6-7 dl färska trattkantareller
• 1 gul lök
• 1 liten morot
• 2 msk smör
• 8 dl vatten
• 2 buljongtärningar
• 2 dl mjölk
• 2 dl crème fraiche
• 2 tsk tomatpuré
• 2-3 msk idealmjöl
• Ev. salt
Rensa svampen och hacka den grovt. Skär morötter i mycket tunna skivor och hacka den sedan fint. Finhacka även löken. Lägg hälften av smöret i en kastrull och fräs svampen några minuter. Tillsätt resten av smöret och löken. Fräs på svag värme några minuter.

Tillsätt buljongtärningarna, vatten, mjölk, crème fraiche och tomatpurén. Vispa ner mjölet, lite i taget, och låt soppan småputtra ca 15 minuter. Smaka av med salt och kanske lite mer tomatpuré.
Ursprung: Ulla Andersson